Ezért jó, ha az embernek van egy pszichológusa

Szponzorált tartalom

2021. december 21. Kontent

shutterstock_1931601785_rv6.jpg

Egyáltalán nem ciki, sőt nagyon sokat segíthet – és nem csak akkor érdemes ellátogatni hozzá, amikor már nagy a baj. Mutatjuk, miért lehet érdemes pszichológushoz járni!

Ha lyukas lesz egy fogunk, akkor teljesen természetes, hogy felkeresünk egy szakembert, hogy segítsen. Miért tennénk másként, ha például a depresszió tüneteit tapasztaljuk magunkon?

De mit is csinál egy pszichológus?

Sokan még mindig fals információk alapján ítélik meg a pszichológusokat vagy egyszerűen „dilidokinak” nevezik őket. Tegyük helyre a tévhiteket, és nézzük meg, mit is csinál egy pszichológus.

Ezek a szakemberek az emberi viselkedésről szerzett ismereteiket valós problémák megoldására használják, azaz segítenek másoknak a pszichológiai nehézségeiket leküzdeni. Egy alkalmazott pszichológus dolgozhat közvetlenül betegekkel egészségügyi környezetben, például kórházban, mentálhigiénés klinikán, iskolában vagy magánpraxisban. De tevékenykednek pszichológusok kormányzati, ipari, üzleti vagy nonprofit környezetben is. Pszichológiai ismereteik közvetlen alkalmazása mellett ezek a szakemberek képzést is kínálhatnak, programokat hozhatnak létre vagy pszichológiai tanácsadást nyújthatnak.

Több problémán is segíthet

Járhatunk pszichológushoz pusztán önismereti célból, illetve ha szeretnénk valamely krízisen, nehézségen túljutni, továbbá a szakember segíthet feldolgozni egy traumát, esetleg hozzásegíthet minket ahhoz, hogy egy kitűzött célt elérjünk. A specializálódott klinikai szakpszichológusok vagy pszichoterapeuták pedig az olyan lelki betegségek gyógyításában segíthetnek, mint a depresszió, a szorongásos zavarok és egyéb pszichés betegségek.

„Nekem ugyan nem kell pszichológus, vannak barátaim...!”

Az nagyon jó, ha támogató, baráti közeg vesz körül, olyan emberek, akikben megbízhatsz és akiktől segítséget remélhetsz, ha baj van. Ám a barátok nem tudják egy pszichológus feladatát ellátni, még akkor sem, ha bátran rájuk bízhatod a legtöbb titkodat: az érzelmi bevonódás miatt ugyanis ők egyrészt nem tudnak téged és a problémáidat objektíven szemlélni, másrészt nincs meg az a szakmai tudásuk, amely lehetővé tenné, hogy pszichés téren valós segítséget nyújthassanak. Csak szakember tud igazán hatékonyan a megoldás felé terelni minket, és ő tud segíteni abban, hogy felismerjünk összefüggéseket, melyeket korábban nem láttunk.

Mi történik a pszichológusnál?

  • Első találkozáskor: ismerkedés, személyes benyomások.
  • Megtörténik a kliens tájékoztatása a terápiával kapcsolatban, hogy mit szeretne maga a páciens, illetve, hogy milyen lesz a terápiás munkamód.
  • kölcsönös bizalom és szimpátia esetén a terápiás cél függvényében meghatározzák a várható ülések számát és a terápia kereteit, valamint terápiás szerződést kötnek.
  • Elkezdődik a terápiás folyamat.
  • Az első mintegy három alkalom célja, hogy a kliens életét, problémáját megismerje a szakember.

Minden titokban marad!

Nem kell aggódnod, a pszichológus nem fog bírálni, ezért elmondhatsz neki bármit, ráadásul titoktartás is köti, így amiatt sem kell aggódnod, hogy továbbadná a bizalmas információkat.

Mennyi ideig tart a terápia?

Jó, ha tudod, hogy a terápia hossza személy- és problémafüggő, bár egyes esetekben a terapeuta előre meghatározhatja, hány alkalmat lát szükségesek az adott probléma feltárásához és annak megoldásához. Sokféle terápia létezik: bizonyos irányzatok rövidebb, megoldásfókuszú terápiával dolgoznak, míg mások időigényesebbek lehetnek.

Hirdetés

Ősszel-télen sokan érzik magukat tartósan lehangoltnak, fásultnak, kedvetlennek. Ebben számos tényező szerepet játszhat, köztük a napfény hiánya, a borús-hideg időjárás, de a stresszel teli, monoton, szürke hétköznapok is. Ha úgy érezzük, nem tudunk úrrá lenni rosszkedvünkön, segíthet az orbáncfű kivonatát tartalmazó Remotiv extra. Ez a patikában, vény nélkül kapható növényi gyógyszer képes javítani a hangulatot, fokozza a motivációt és csökkenti az enyhe depresszió további tüneteit.

rv_extra.png

Vény nélkül kapható, orbáncfűkivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2916785990
süti beállítások módosítása