5 tipp, hogy elkerüld az éjszakai forgolódást

Szponzorált tartalom

2022. január 5. Kontent

shutterstock_1286334514_sf1.jpg

A lefekvés előtti rutin javíthatja az alvás minőségét, nem utolsó sorban enyhítheti a kínzó éjszakai inszomniát. Milyen módszerekkel tudsz ráhangolódni az elalvásra? Összegyűjtöttünk néhányat!

Ha a lefekvés előtti órákat aktív fizikai vagy szellemi tevékenységgel töltjük, akkor nem meglepő, ha elménk még akkor is zakatol, amikor már aludni szeretnénk. Pedig számos tanulmány bizonyítja, hogy a rendszeres, pihentető alvás elengedhetetlen az egészség megőrzéséhez, javítja az immunrendszer működését, arról nem is beszélve, hogy kipihenten mentálisan és szellemileg is jobban teljesítünk.

Az elalvás előtti rutin kialakításához fontos, hogy mindenképpen olyan tevékenységet válasszunk, amelyet megnyugtatónak találunk. Érdemes a lefekvés előtti 60, de minimum 30 percet elcsendesedve, átszellemülten tölteni. Igyekezzünk a mindennapi stresszforrásokat kizárni, ne ez legyen tehát a számlák befizetésének vagy a munkával kapcsolatos e-mailek ellenőrzésének ideje. Hogy kinek milyen tevékenység megnyugtató, az természetesen személyfüggő, de az alábbi példák közül bárki találhat hozzá közel állót.

1. Olvasás

Az olvasás talán az egyik legtöbbek által gyakorolt lefekvés előtti rutin. Érdemes kevésbé felzaklató tartalmú olvasmányt választani, a munkával kapcsolatos szakcikkeket pedig kifejezetten kerüljük. Jó választás lehet egy magazin vagy egy rövid esszéket, jól tagolt fejezeteket tartalmazó könyv, amelyet bármikor könnyen félre tudunk tenni, amint végre elálmosodtunk.

2. Meditáció vagy imádság

Elménk számára az egyik legmegnyugtatóbb tevékenység az ismerős mantrák vagy imádságok ismétlése. Ha valaki nem vallásos, számára az irányított meditáció is sokat segíthet elméjének lecsendesítésében, amihez számos videó és telefonos applikáció is rendelkezésre áll.

3. Zenehallgatás

A zenének a hangulatra gyakorolt jótékony hatását senkinek nem kell bemutatni, ezért nem meglepő, ha sokan szívesen hallgatják kedvenc műveiket a lefekvésre való ráhangolódásként. Fontos, hogy a személyes ízlésünknek megfelelő lassú, kellemes zenét válasszunk. A klasszikus zene szinte mindenkire megnyugtató hatással van, de akár a természet hangjaival is próbálkozhatunk. Utóbbihoz remek applikációkat is találhatunk.

4. Tévénézés vagy filmnézés

Sokaknak a tévénézés is segít az ellazulásban, pedig talán ez a tevékenység alkalmas legkevésbé a pihenésre való felkészülésre. Amennyire lehet, csökkentsük a kék fény negatív hatásait, például viseljünk speciális szűrőszemüveget vagy állítsuk a képernyőt szemkímélő üzemmódba. Igyekezzünk olyan filmet vagy műsort választani, amely nem túl izgalmas vagy hosszú, illetve nézhetjük valamelyik régebbi kedvencünket, amit így bármikor könnyen félbehagyhatunk.

5. Forró fürdő vagy zuhany

A fürdőzés már kisgyermekkortól az egészséges lefekvés előtti rutin része, de felnőttkorban is fontos szerepe lehet az elalvás megkönnyítésében. Az ideális testhőmérséklet az egyik legfontosabb tényező a nyugodt alvásban, ennek kialakításában kulcsszerepet játszhat egy relaxáló fürdő vagy kellemes zuhany, arról nem is beszélve, hogy sokaknak ezek a rutinszerű tevékenységek segítenek a legtöbbet gondolataik rendszerezésében.

Hirdetés

Feszültség? Alvászavar? – Sedacur forte

A Sedacur forte a valeriána, komló és citromfű kivonatát tartalmazó, vény nélkül kapható gyógyszer, amely napközben oldja a feszültséget, éjjel pedig altat. Klinikailag igazolt hatású. Nappal nem álmosít, nincs negatív hatással az autóvezetésre és nem befolyásolja a koncentrációt sem. Már nagyobb, 60 szemes kiszerelésben is elérhető.

sf_termekfoto.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6616795990
süti beállítások módosítása