Orr nélküli biciklinyereg, középen lyukas párna: az intimzónád védelmezői lehetnek

Szponzorált tartalom

2022. február 16. Kontent

shutterstock_1080226652_pr5.jpg

Napjainkra egyértelművé vált, hogy az életmódunk nagyban meghatározza az egészségi állapotunkat is. Szerencsére ma már rengeteg információ áll a rendelkezésünkre arról is, miként lehet megelőzni bizonyos betegségeket, például a kellemetlen és sok esetben fájdalmas aranyeret.

Ahogy azt már korábban megírtuk, az aranyér kialakulásáért felelős lehet az is, hogy milyen életmódot folytatunk, azaz mit eszünk, mennyi folyadékot iszunk, milyen munkát végzünk, mozgunk-e eleget, vagy hogy milyen sportot űzünk. A túl sok állás vagy ülés, a nagy erőfeszítést igénylő sportok például mind-mind kockázatot jelenthetnek az aranyérbetegség kialakulására, amely meglehetősen gyakori kórkép a modern világban.

Mi is pontosan az aranyér?

Aranyere mindenkinek van, betegség pedig akkor alakul ki belőle, amikor a végbél környéki artériákat és vénákat is tartalmazó érgomolyag kitágul, vérellátásában problémák lépnek fel, súlyosabb esetben pedig vérezhet, illetve kisebesedhet. Az aranyeres csomók elhelyezkedésétől függően beszélhetünk külső vagy belső aranyérről – bővebben erről itt írtunk.

 

A megfelelő életmód kialakítása mellett akár bizonyos “segédeszközöket” is bevethetünk, hogy a fájdalmas panaszok elkerüljenek minket. Mutatjuk, mik lehetnek ezek.

Aranyérpárna

Nem túl csábító a neve, de hasznos találmány, főleg ha aranyérproblémákkal küzdünk, ugyanis a középen lyukas kialakítás enyhíti a végbél tájékán jelentkező viszketést és fájdalmat. Autóban, irodai széken, tolószékben egyaránt használható. Az ülőgyűrű általános tartásjavító hatása mellett hasznos lehet szülés után is, amikor szintén gyakori az aranyér megjelenése.

Nem mindegy, hogy milyen a biciklinyereg

Mivel az ülő életmód az aranyér kialakulásának egyik rizikófaktora, ezért joggal merül fel a kérdés, hogy a bringázás vajon növeli-e a betegség kockázatát. Jó hír, hogy a kerékpározás önmagában nem vezet az aranyér kialakulásához, sőt még segítheti is a betegség megelőzését, elvégre erősíti a láb, a far és a medence izomzatát. Nem mindegy azonban, hogy milyen a biciklink, az pedig főleg sokat számít, hogy milyen nyerget használunk. A kerékpározás ugyanis könnyen kellemetlenné válhat, ha az ember aranyerességben szenved. Szerencsére léteznek olyan, speciálisan kialakított nyergek, amelyek lehetővé teszik, hogy fájdalomérzet nélkül kerekezzünk, vagy hogy a biciklizés netán súlyosbítsa az aranyeres tüneteinket. Például a középen lyukas, kétoldalt párnázott ülések jobb szellőzést és szabadabb véráramlást biztosítanak a kényes testtájékon.

Sőt, kifejlesztettek már orr nélküli nyergeket is, amelyek lehetővé teszik a kerékpárosok számára, hogy elkerüljék a fontos idegekre nehezedő nyomást.

A hagyományos kialakítású nyergeket ráadásul a közepes vagy súlyos merevedési zavarokkal is összefüggésbe hozták már, ezért a férfiaknak mindenképp érdemes új generációs darabot választaniuk, főleg, ha sokat ülnek biciklin. Ám ha egy ilyen, minden szempontból ideálisnak mondható nyereggel is fájdalmat éreznénk, jobban járunk, ha adunk némi időt a gyógyulásnak, és amíg nem enyhülnek az aranyér tünetei, addig inkább hanyagoljuk a kerékpározást.  

Kenőcsök, kúpok: nem ördögtől valók

Enyhülést és gyorsabb gyógyulást hozhatnak az erre a célra kifejlesztett, a gyógyszertárban vény nélkül is kapható kenőcsök, kúpok. Ám ha a panaszok tartósan fennállnak, esetleg vért észlelnél a székletedben, mindenképpen fordulj orvoshoz.

Nem mindegy, hogyan ülsz a WC-n

Aki sűrűn küzd székrekedéssel, az nagy eséllyel aranyérproblémával is találkozni fog. A székrekedést elsősorban rostban gazdag táplálkozással, illetve megfelelő folyadékmennyiség fogyasztásával lehet elkerülni, valamint az sem mindegy, hogy milyen pózban “trónolunk”. A mai modern WC-ken csak ülve tudunk székelni, pedig ez a póz egyáltalán nem kedvez a záróizmok ellazításának, emiatt a végbélből gyakran csak erőlködés árán tud távozni a széklet.

Tipp:

Próbáld ki, hogy a WC-n ülve felteszed a lábad egy 15-20 cm magas sámlira vagy bármilyen támasztékra, majd dőlj előre egy picit. Így a guggoláshoz hasonló pózt tudsz felvenni, amely során nem lesz szükséged erős préselésre vagy erőlködésre – utóbbiak ugyanis az aranyérbetegség kiváltó okai lehetnek.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9617497998
süti beállítások módosítása