Jó a környezettudatosság, de a joghurtos tampont felejtsd el!

Szponzorált tartalom

2022. március 21. Kontent

shutterstock_1017132115_vg7.jpg

Marianna évek óta környezettudatosan és egészségesen él, ám még ő is bedőlt egy internetes jótanácsnak, ami hiába tűnt „logikusnak”, attól még butaság: ez pedig a joghurtos tampon mítosza.

Régebben nem voltam ennyire környezettudatos, mint manapság. Ám annyi informatív cikket elolvastam, hogy rájöttem, mennyi mindennel vagyunk képesek ártani a természetnek és egyúttal az emberiségnek. Sorra vettem hát mindazokat a szokásokat az életemben, amiket meg kellene reformálnom a saját egészségem és egyben a bolygó jövőjének érdekében” – mesélte Marianna, aki néhány pontban megfogalmazta magának a legfontosabb tennivalóit.

Ezeket a célokat valójában mindannyiunknak érdemes lenne kitűzni magunk elé - már ha azt szeretnénk, hogy az unokáink is láthassák, milyen az, ha esik a hó, vagy hogy rügyeznek a fák...

Marianna az alábbi célokat fogalmazta meg:

Öltözködés:

A felmérések szerint manapság mintegy négyszer annyi ruhát vásárolunk, mint húsz évvel ezelőtt, ráadásul a holmik nagy része kihasználatlanul hever a szekrényünkben. Akadnak darabok, amiket a vásárlás után csak párszor, vagy akár egyszer sem veszünk fel.
Megoldás: Second hand vagy vintage boltok felkeresése, és az interneten is számos környezetkímélő vásárlási lehetőség kínálkozik, például a különféle „adok-veszek” csoportokban.

Táplálkozás:

Marianna szerint a fenntartható étkezés nem csupán annyit jelent, hogy az ember áttér a vegetáriánus étrendre, hanem arra is figyelni kell, hogy amit elfogyasztunk, azt ne kelljen nagyon messziről ideszállítani.
Megoldás: Ha nem is vegetáriánus, de legalább „flexitáriánus” étrend követése (ahol ugyanúgy a növényi fehérjék vannak túlsúlyban, ám csekély mennyiségben állati eredetű élelmiszerek is beleilleszthetők), kevesebb csomagolt élelmiszer fogyasztása, emellett pedig őstermelőktől vásárolt vagy odahaza termesztett zöldségek, fűszernövények felhasználása. Fontos, hogy helyi és szezonális élelmiszereket válasszunk, mert ezzel is kíméljük a környezetünket, hiszen így rövidebb a szállítási távolság.

Tisztálkodási termékek:

A vegyszerek, amelyeket a különféle a tisztítószerek tartalmaznak, mérgezik a környezetet, mint ahogy számos kozmetikai termék sem éppen klímatudatos eljárással készül: például mert állatkísérletek útján tesztelik azokat, illetve káros vegyi anyagokat is tartalmazhatnak.
Megoldás: Illatmentes, vegán kozmetikai termékek vásárlása, mosásnál az öblítőszer elhagyása, valamint természetbarát tisztítószerek beszerzése.

Marianna a felsorolt irányelvek mentén immár két évvel ezelőtt komoly életmódváltásba kezdett. Azóta a lakását vegyszerek nélkül takarítja, ő maga is általában csak tiszta vízzel zuhanyozik és nem használ illatszereket. A ruháit second hand vásárolja, valamint odafigyel arra is, milyen élelmiszereket fogyaszt és honnan szerzi be azokat.

Egyvalamit azonban sokáig képtelen volt feladni: a tamponhasználatot.

„Idegenkedtem a hüvelytölcsértől és a menstruációs bugyitól is, hiába tudtam, hogy a tamponhasználat káros a környezetre. Azzal meg nem is voltam tisztában, hogy az én “belső egyensúlyomat” szintén felboríthatja, főleg ha túl sokáig bent hagyom...” – mesélte a lány, hozzátéve, hogy bár ügyelt rá, hogy egy tampon öt óránál tovább soha ne legyen bent, ám egyszer egy hosszabb vonatút alkalmával kénytelen volt várni a cserével, mert a vagon vécéjét túlságosan koszosnak találta, ráadásul a kézfertőtlenítője is éppen elfogyott.

Csak a szállásunkon tudtam kicserélni a tampont, másnapra pedig beütött a krach: híg, szürkésfehér kellemetlen szagú folyásom lett” – mesélte Marianna.

„Szerettem volna természetes módszerrel, házilag kigyógyítani magam, ezért el se mentem orvoshoz. Helyette az internetet böngésztem, ahol többen is azt írták, hogy ha joghurtos tampont használok, azzal visszaállíthatom a hüvelyflóra belső egyensúlyát. Kipróbáltam, ám ez a módszer nemhogy nem segített, hanem a tüneteim csak intenzívebbek lettek tőle. Végül rászántam magam és elmentem egy nőgyógyászhoz, aki a beszámolóm után – teljesen jogosan – alapos fejmosásban részesített. Elmondta, hogy a joghurtos tampon nagyon rossz ötlet volt, mert a probiotikus hatásúként reklámozott élőflórás joghurtok fogyasztása kizárólag szájon át javasolt. A joghurt ugyanis egyáltalán nem alkalmas rá, hogy az intim területet kezeljük vele, mert bár a benne lévő mikroorganizmusok között kis mennyiségben megtalálható az a tejsavbaktérium, ami a hüvely enyhén savas kémhatását is fenntartja, ám ez nem jelenti azt, hogy helyre is lehetne állítani vele a hüvely baktériumflóráját. Sőt, a legtöbb joghurt tartalmaz cukrot is, ami kiváló táptalaj lehet a gombáknak, emiatt akár tovább is romolhat a helyzet... A doktor elmagyarázta, hogy a hüvelyben élő tejsavbaktérium-flórát kizárólag a speciálisan erre a célra szolgáló készítményekkel lehet visszaállítani” – mesélte Marianna, aki a nőgyógyász tanácsára beszerzett magának egy vény nélkül kapható hüvelyflóra-regeneráló készítményt, amely végül segített helyrehozni az intim flórája egyensúlyát.

Hirdetés

Egyedülálló összetétel, kettős védelem – bakteriális hüvelyfertőzés esetén

Az egyedülálló összetételű Vitagyn C hüvelykrém a tejsav és a prebiotikum mellett C-vitamint és ezüstöt is tartamaz, mellyel kettős védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén: helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, emellett elősegíti a természetes Lactobacillusok növekedését és gátolja a kórokozók szaporodását. Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis, valamint húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikum-kúrát követően. A hüvelykrém pontosan és higiénikusan adagolható. Terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható. 

webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL  A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9217782914
süti beállítások módosítása