Az oltás legfeljebb átmenetileg zavarhatta meg a menstruációs ciklust

Szponzorált tartalom

2022. április 14. Kontent

shutterstock_1487103902_pm5.jpg

A menstruációs ciklus zavarának sokféle oka lehet: a hormonális problémáktól kezdve az életmódbeli szokásokon át egészen a súlyosabb nőgyógyászati problémákig széles a paletta.

Minden lánnyal, nővel előfordul, hogy olykor késik vagy hamarabb jön meg a menstruációja, ami alkalmanként fájdalmasabb is lehet, vagy az is előfordulhat, hogy a megszokottnál több, vagy éppen kevesebb vér távozik – és még sorolhatnánk a periódusonként tapasztalható kilengéseket. Ám ha a fentebb említett tünetek rendszeresen előfordulnak, akkor már menstruációs zavarról beszélünk. A múltkori posztunkban erről részletesen is írtunk (link a korábbi posztra), ezúttal csak a felsorolás szintjén említenénk meg azokat a tüneteket, amelyek ismétlődő jelentkezése esetén mindenképp fordulj orvoshoz:

  • az erős vérzés 24 óránál hosszabb ideig tart
  • a menstruáció ugyan szabályos időközönként érkezik, de 7 napnál hosszabban elhúzódik
  • a periódusok rövidebbek 21 napnál
  • a periódusok hosszabbak 35 napnál
  • 3 hónapnál hosszabb ideig kimarad a menstruáció
  • ismételten és szokatlanul fájdalmasan jelentkezik a menzesz
  • 1-3 nap alatt elmúlik a vérzés

 

Az elmaradó menzeszt kifejezetten fontos komolyan venni, hiszen a háttérben nemcsak a terhesség, hanem számos egyéb oka is állhat. Mutatjuk, melyek lehetnek ezek:

  • jelentős súlyvesztés (pl. anorexia nervosa)
  • túl- vagy alulműködő pajzsmirigy
  • policisztás petefészek szindróma (PCOS)
  • érzelmi stressz (pl. stressz, gyász, depresszió)
  • fizikai stressz (pl. túlzott testmozgásból, vagy ellenkezőleg a bezártságból kifolyólag)
  • nőgyógyászati problémák
  • közeledő menopauza

Az állagra is figyelj!

Ugyan a menstruációs vér színe, szaga, állaga, mennyisége mindenkinél más, ám ha ezek a jellemzők erősen eltérnek az addig megszokottól, az már problémát jelezhet. Ha például kifejezetten bűzös a vérzés, akkor mindenképp orvoshoz kell fordulni, mert az ilyesmit okozhatja fertőzés, sőt akár nemi úton terjedő betegség is. Hasonlóképpen problémás, ha a vér színe pirosas-narancssárgás árnyalatúvá válik, ez ugyanis bakteriális fertőzésre utaló jel. A vizesen rózsaszín váladék pedig vashiányt, vérszegénységet jelezhet.

A koronavírus-járvány is megtette hatását

És akkor még nem beszéltünk a koronavírus-járvány okozta hatásokról, amelyek nem elég, hogy az egész életünket felforgatták, hanem még a nők ciklusába is bezavartak. Több, friss kutatás is arra az eredményre jutott, hogy a koronavírus elleni vakcina a nőknél bizonyos esetekben átmenetileg menstruációs problémákat okozhat, beleértve a nehezebb, fájdalmasabb menstruációt, a menzesz kimaradását és a szabálytalan vérzést, ellenben a termékenységre (ami sok oltatlan félelme volt) nincs hatással. Az Obstetrics & Gynecology című szaklapban megjelent legújabb tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a változások nem hosszú távúak, csupán átmenetiek.

Ne bagatellizáld el!

Bármilyen tünetet is észlelsz magadon, ne várj arra, hogy magától elmúljon, hiszen a cikluszavar mögött húzódhatnak komoly egészségi problémák, mint például a pajzsmirigy csökkent vagy túlzott működése, daganatos megbetegedés, hormonszint-ingadozás, vagy akár a közelgő klimax is. Ahhoz, hogy ezek kiderüljenek és elkezdhesd a megfelelő terápiát, elengedhetetlen a mielőbbi diagnózis.

Az életminőséget is ronthatja

A cikluszavar megbolygathatja a hétköznapok megszokott rendjét, megtorpedózhatja például a gyermekvállalási projektet, vagy csupán a nyaralás megtervezését. Érdemes tehát a ciklusunk változásait figyelemmel kísérni – erre már remek appok is léteznek –, másrészt a legjobb, ha a megelőzésért is teszünk valamit.  Rendszeres sporttal, egészséges táplálkozással, pihentető alvással, kiegyensúlyozott életmóddal magunk is támogathatjuk a hormonháztartásunk szabályos működését.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

webp_net-resizeimage-3.png

 

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7117804027
süti beállítások módosítása