Kapd el a vashiányt még az elején: tippek a felismeréshez

Szponzorált tartalom

2022. június 3. Kontent

shutterstock_1528783283_mf1.jpg

A vashiány modern életünk egyik népbetegsége, és különösen gyakori a nők körében. De miért fordul elő ilyen sűrűn, és mi az oka annak, hogy sokan csak akkor veszik észre, amikor a probléma már kifejezett?

Talán azt gondolnánk, hogy a vashiány a letűnt korok problémája volt, de ez nincs így: a Föld minden negyedik lakóját érinti, vagyis könnyen előfordulhat, hogy neked sincsenek rendesen feltöltve a vasraktáraid. A nők különösen veszélyeztetettek, és ez a számokon is látszik: a statisztikák szerint csak Európában minden harmadik menstruáló nő, négy várandós anya közül három, illetve a kisgyermekek közel fele vashiányos. Ennek ellenére még ma is jellemző, hogy a hiányállapotot csak akkor diagnosztizálják, amikor a páciens egészsége már megsínylette a vashiányt.

Hogyhogy nem tűnik fel a vashiány időben?

A hiányállapot nem egyik napról a másikra, hanem lassan, eleinte szinte észrevétlenül alakul ki. Ha a táplálkozásunkkal nem tudjuk biztosítani a szakemberek által javasolt napi 15 mg körüli elemi vasbevitelt, akkor elindulunk a vashiányos vérszegénység felé vezető úton. Jó, ha tudod, hogy a hiányállapot negatív hatása hamar érvényesül a szervezetünkben, a panaszok csak később jönnek.

„Eleinte azt hittem, a sok munka miatt vagyok fáradékony, a száraz bőrt pedig betudtam annak, hogy rossz testápolót használok” – mondja Timi, aki akkor fordult orvoshoz, amikor már a haja is hullani kezdett. A vérvétel során derült ki, hogy a szervezete vashiánnyal küzd, de szerencsére még nem volt súlyos az állapota, így pár hónap alatt sikerült a tüneteket megszüntetni. „Vaspótló készítményt kaptam, és azóta jobban odafigyelek az étkezésemre is, hogy megelőzzem a bajt” – meséli a fiatal nő.

Íme néhány tipp, hogy ne járj úgy, mint Timi:

 

  • Légy tisztában azzal, hogy a vashiány komoly következményekkel járhat!

A vas létfontosságú nyomelem, amely hatással van az egész szervezet működésére, legyen szó az oxigénellátásról, az energia-metabolizmusról, kollagénszintézisről, idegrendszeri funkciókról vagy akár a bőr, a haj, a köröm állapotáról. Ha a szervezet hiányt szenved belőle, az kihat a test egészséges működésére, és kezelés nélkül egy idő után akár életveszélyes állapotot is okozhat.

  • Érdemes tudni, mik vezethetnek vashiányhoz

A vashiány gyakori előfordulásának magyarázata abban is rejlik, hogy számos tényező vezethet a hiánybetegség kialakulásához. A serdülőkori gyors növekedésből fakadó többletvas-igénytől kezdve az erős menstruáció miatti fokozott vasvesztésen át egészen a vasban szegény, kiegyensúlyozatlan étkezésig, de különféle krónikus gyulladások vagy felszívódási zavarok következményeként is kiürülhetnek a vasraktáraink. Ráadásul a feldolgozott, tartósítószerektől hemzsegő ételek, az egyoldalú táplálkozás vagy az alapanyagok csökkenő vitamin-, nyomelem- és tápanyagtartalma miatt egyre kevesebb vashoz jutunk hozzá.

  • Vedd észre a kezdeti tüneteket!

A vashiánynak számos tünete lehet, és minél nagyobb a hiány, annál súlyosabb panaszokat okoz. Kezdj el gyanakodni, ha feltűnően sápadt és/vagy tartósan fáradt vagy, hullik a hajad, elvékonyodnak a körmeid, karikásak a szemeid, vagy rendszeresen cserepesek az ajkaid.

  • Járj évente egyszer vérvételre!

Érdemes évente egyszer orvosi vizsgálattal ellenőriztetni, hogy a túlzott fáradékonyságunk, a sápadtságunk esetleg nem a vashiánnyal függ-e össze.

  • Ne bagatellizálj!

Azért fontos utánamenni a tüneteknek, mert a vashiány vérszegénységet is okozhat, amely lassan, lappangva alakul ki, és kezdetben ugyan súlyos panaszokat nem okoz, a következményei viszont lehetnek azok. A jó hír az, hogy a hiányzó vas pótolható, és amint a szervezet újra kellő mennyiségű, jól hasznosuló vashoz jut, a tünetek enyhülnek, jobb lesz a koncentrációs képességünk, csökken a fáradékonyság, visszatér a haj ragyogása, a bőr rugalmassága, és a szem alatt éktelenkedő karikák is eltűnnek. Maga a vérszegénység gyógyszeres kezelésének hatása hozzávetőlegesen 3-6 hónap alatt lesz eredményes.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert felszívódása szabályozott, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9117844885
süti beállítások módosítása