Az egészségükkel is játszhatnak azok, akik túlzott diétába fognak

Szponzorált tartalom

2022. június 21. Kontent

gyogytudor_mf5.jpg

A vashiány oka gyakran a nem megfelelő táplálkozás, ugyanakkor számos egyéb tényező is hozzájárulhat ahhoz, hogy a szervezetünkben vészesen kiürüljenek a vasraktárak. Különösen veszélyeztetettek azok, akik étkezési zavarban szenvednek.

Végigsimítottam az ujjaimmal a hajamon, és amikor elvettem a kezem, egy száraz hajcsomó volt a kezemben” – ezt Ali Michael modell mesélte évekkel ezelőtt a Today riporterének, amikor nyilvánosan vallott arról, hogy a szélsőséges diétája, amely aztán étkezési zavarba csapott át, milyen egészségügyi következményekkel járt.

 

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

ALI MICHAEL (@ali_michael) által megosztott bejegyzés

Mint elmondta, 15 évesen, 180 centiméteres magassággal és 56 kilósan kezdte el a modellkarrierjét, ám ahhoz, hogy a legnagyobb divatházak kifutóján sétálhasson végig, még vékonyabbra kellett fogynia. Végül 46 kilóra éheztette magát, és a tervezők imádták, de a teste szenvedett. A nem megfelelő táplálkozás, amely Ali esetében drasztikus méreteket öltött, együtt járt azzal is, hogy a vasraktárai vészesen megcsappantak, és megjelentek nála a vashiány tünetei, azaz hullott a haja, és állandóan fáradt, kimerült volt. Vas nélkül ugyanis a szervezet nem tud elegendő vörösvértestet előállítani, ami a vér vasban gazdag részének (hemoglobin) elégtelen mennyiségéhez vezet. Ez kezelés nélkül vashiányos vérszegénységet okoz, amely világszerte a vérszegénység leggyakoribb formája. A tünetek között szerepel a szédülés, fáradékonyság, sápadtság, a terhelhetőség és a koncentráció csökkenése, a haj és a köröm töredezése.

Ezek a panaszok ismerősek lehetnek azoknak, akik drasztikus diétát folytatnak, egyoldalúan táplálkoznak, esetleg konkrétan éheztetik magukat. A vasat ugyanis, ahogy azt részletesebben is leírtuk a korábbi posztjainkban, ételekkel (főleg vörös húsokkal és egyes zöldségekkel) juttatjuk be a szervezetünkbe. A különféle ételcsoportok kihagyása, az extrém mértékű kalóriamegvonás, a túlzott testedzés, hashajtók használata vagy az egyoldalú táplálkozás mind hozzájárul ahhoz, hogy kialakuljon a vashiányos vérszegénység.

A vegák is veszélyeztetettek

Ezért az étkezési zavarban szenvedők, legyen szó bulimiáról, anorexiáról vagy azokról, akik csak egy-kétféle ételt hajlandók enni, komoly kockázatnak vannak kitéve, már ami a hiánybetegségeket illeti. Sőt, a vegetáriánus életmód hatására is kiürülhetnek a vasraktárak, a legtöbb vas ugyanis az állati eredetű táplálékokban, így a májban, illetve a vörös húsokban van, ezek ráadásul jobban is hasznosulnak, mint a növényekkel bevitt vas. Ha tehát csak zöldségeken élsz, mindenképp gondoskodj a vaspótlásról!

Vérveszteség is vezethet ilyen jellegű problémához

A nem megfelelő táplálkozás mellett bármilyen eredetű vérveszteség is állhat a vashiány mögött. A hiányállapotot okozhatja vérző aranyér, gyakori orrvérzés, túl gyakori véradás (a nők évente négyszer, a férfiak ötször adhatnak vért), művesekezelés, műtétek, a szülés vagy az erős, elhúzódó menstruációs vérzés is. Sőt, azt is ki kell zárni, hogy nem áll-e gyomor- vagy bélvérzés a háttérben. A krónikus, lappangó vérzés ugyanis gyakran csak a széklet és a vizelet vizsgálata során derül ki.

És akkor még nem beszéltünk a felszívódási zavarokról

A vashiány egyik kevesebbet emlegetett lehetséges oka a felszívódási zavar, amely lisztérzékenységből vagy a Helicobacter baktérium okozta gyulladásból is fakadhat. Mindemellett az olyan állapotok, mint a Crohn-betegség, a bélparazita-fertőzések és a májbetegségek szintén akadályozhatják a szervezetet abban, hogy a táplálékból származó tápanyagokat felhasználja. Ha a tápcsatorna nyálkahártyája sérült vagy károsodott, mint a fent felsorolt esetekben, a szervezet számos tápanyag mellett a vasat sem tudja rendesen felhasználni.

Mit tehetsz ellene?

Kerülj képbe, milyen ételek tartalmaznak megfelelő mennyiségű vasat (erről itt írtunk), étkezz kiegyensúlyozottan, és ha a veszélyeztetett csoportokba tartozol, pótold a vasat vaskészítményekkel. Évente járj vérvételre, hogy kiderüljön, nem merülnek-e a vasraktáraid, ha pedig tüneteket észlelsz magadon, fordulj az orvosodhoz!

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert felszívódása szabályozott, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2717860423
süti beállítások módosítása