Ennél egy kis sarat, folyamatosan jár a lábad... Mutatjuk, mi lehet az oka

Szponzorált tartalom

2021. november 10. Kontent

mf_3_nov_1.jpg

Ha a szervezet nem jut hozzá a szükséges vasmennyiséghez, kialakul a vashiány, ami egészen furcsa tüneteket is produkálhat. Összegyűjtöttük, melyek lehetnek ezek.

Mivel a vashiány kihat az egész szervezetre, sokféle panasz jelezheti, hogy a tartalékaink kezdenek vészesen fogyatkozni. Néhány tünet viszonylag közismert, ilyen a krónikus fáradtság, a töredezett, vékony körmök, a száraz, érzékeny bőr, a sötét karikák a szemek alatt, a sápadt arcbőr vagy a hajhullás. De számos egyéb jelenség is előfordulhat, amelyekről talán nem is gondolnád, hogy vashiány is okozhatja!  Mutatjuk, mivel érdemes még tisztában lenni.

Tudtad?

  • A vas világszerte a legelterjedtebb nyomelem, mégis nagyon sokan szenvednek a hiányától.
  • A WHO adatai szerint a 1,62 milliárd anémiás ember él, ami a Föld népességének majdnem egynegyede. Az anémia oka legtöbbször a vashiány, amely az egészséges vörösvértestek mennyiségének csökkenésében és az ezzel összefüggő, kezelés nélkül egyre súlyosbodó hiánytünetekben mutatkozik meg.
  • Nyugtalan láb szindróma
    Nagyon idegesítő tünet, Nagyon idegesítő tünet, mert aki ezt megtapasztalja, olyan érzéshez hasonlítja, mintha rovarok másznának a lábában. Egy 2013-as tanulmányban 251 vashiányos ember közül 24-nél fordult elő a nyugtalan láb szindróma.
  • Megdagadt nyelv
    Kevesen tudják, de a vashiányt jelezhet a duzzadt, érzékeny nyelv is, amely rágásban, a nyelésben és a beszédben is gondot okozhat.
  • Jég utáni sóvárgás
    A jég utáni sóvárgás a komoly vashiány legáltalánosabb tünete, bár azzal kapcsolatban nincs szakmai konszenzus, hogy miért pont a jég után sóvárognak a vashiányos személyek.
  • Undorító, fura dolgokat kívánsz
    Szintén vashiányra utalhat, ha olyan dolgokat is megkívánunk, amelyektől alapvetően esetleg undorodunk: ez lehet például föld, agyag, papír vagy kréta is.
  • Eltűnt a szexuális vágy
    A vashiány miatt alacsonyabb lesz a szervezetünk energiaszintje, fáradtabbak leszünk, így érthető, ha a szexuális vágyunk is csökken.
  • Szapora szívverés
    Ha azt tapasztalod, hogy már csekély terhelésre, sőt akár szinte nyugalmi állapotban is nehezen jutsz levegőhöz és elkezd vadul zakatolni a szíved, akkor vashiányra is gyanakodhatsz, ugyanis a vérben lévő kevesebb oxigén miatt a szív egyre erőteljesebben kezdhet pumpálni.
  • Zúzódások, bevérzések
    Ha tele vagy kék-zöld folttal, akkor bizony lehetséges, hogy alacsony a szervezeted vasszintje. Ilyenkor ugyanis a legkisebb behatásra is sérülhetnek a bőr alatti kapillárisok, vénák, ami bevérzést, zúzódásos nyomot hagy a bőrön.
  • “Olyan a kezed, mint a jégcsap” – hideg végtagok
    Bár a hideg kezek és lábak vérkeringési zavarokról és pajzsmirigybetegségről is árulkodhatnak, ugyanakkor a vashiányra is jellemzőek lehetnek. Ennek oka, hogy az alacsony hemoglobinszint miatt a vér keringetése nagyobb munkát igényel a szívtől, és a távolabbi testrészek így még nehezebben jutnak elegendő oxigénhez.
  • Elkapsz mindenféle betegséget
    Ha kevés a vas a szervezetedben, ez az ellenállóképesség csökkenését, vagyis az immunrendszer gyengülését is okozhatja, emiatt pedig könnyebben betegedhetünk meg. Vashiányra gyanakodhatsz akkor is, ha a szádban fájdalmas hólyagos elváltozásokat (aftákat), valamint ajakherpeszt tapasztalsz. Ezek mind az immunrendszer gyengeségét jelezhetik, ami összefüggésben állhat a vashiánnyal.
  • Kanálköröm
    Vashiány húzódhat a háttérben, ha a körmeink kiszáradnak, könnyen letörnek, elvékonyodnak. Súlyosabb vashiányban kialakul az úgynevezett kanálköröm, amikor a körömfelszín besüllyed. A kanálkörmöt azonban más kórkép is okozhatja, ezért, ha ezt a tünetet tapasztaljuk, érdemes orvoshoz fordulni.

 

Teszteld magad! Az alábbi tesztből kiderül, vajon fennállhat-e nálad a vashiány veszélye.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert nem lehet túladagolni, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

Forrás: innen és innen

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9316739424
süti beállítások módosítása