A vasmérgezés nem játék: ezekre a tünetekre figyelj

Szponzorált tartalom

2022. június 30. Kontent

shutterstock_678888472_mf8.jpg

Nemcsak a vashiány okozhat komoly egészségügyi gondokat, hanem az is, ha túl sokat viszünk be belőle a szervezetbe. Különösen a 12 év alatti gyermekek vannak kitéve a túladagolás kockázatának, amely akár életveszélyes állapotot is előidézhet. Mérgezés esetében az időfaktor rengeteget számít, vagyis a korai felismerés és a kezelés életet menthet.

Az előző cikkeinkben részletesen írtunk arról, milyen egészségügyi következményei lehetnek annak, ha a vastartalékaink megcsappannak, vagyis, ha a táplálkozás során nem biztosítunk a szervezetünk számára elegendő vasat. A megfelelő mennyiségű vas fogyasztása ugyanis elengedhetetlen a szerveink, köztük az agy, az izmok és a vörösvértestek egészséges működéséhez.

A jóból is megárt a sok

Az Office of Dietary Supplement Trusted Sources szerint 1983 és 2000 között 43 amerikai gyermek halálát okozta a 35 mg/kg-nál nagyobb mennyiségű vas bevitele. Egészséges felnőtteknél a tünetek már 20 mg/kg elemi vas fogyasztásától is jelentkezhetnek. A nagyon súlyos vasmérgezés 60 mg/kg körüli és ennél magasabb értékeknél jelentkezik, gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. Fontos, hogy a címkén mindig az elemi vastartalmat keressük és vegyük figyelembe ahhoz, hogy pontosan tudjuk, mennyi elemi vas van az egyes vaspótló tablettákban, ugyanis az elemi vas értéke mindig jóval alacsonyabb, mint a vas-só (például vas-fumarát, vas-szulfát) tartalom.

A legtöbb vasmérgezés akkor következik be, amikor valaki, általában egy gyermek, túl sok vaskészítményt vagy vitamint nyel le. Ha például a vaspótló készítmények a családi otthonban a gyermekek számára elérhető helyen vannak, könnyen előfordulhat, hogy a kíváncsi gyerek eszeget belőlük. Például a felnőtteknek szánt gumicukros és rágható vitaminok népszerűségével együtt a véletlen mérgezés kockázata is megemelkedett. Érthető, ha erre válaszul a vitamingyártók elkezdték a vaskiegészítőket és a hasonló vitaminokat olyan tablettákban gyártani, amelyek kevésbé hasonlítanak édességre, így kisebb az esélye annak, hogy felkeltik a gyerekek érdeklődését.
Jó tanács:
Ha vannak gyerekek a háznál, a vaspótló készítményeket minden más gyógyszerrel és vitaminkészítménnyel együtt gyermekbiztos tárolókban és a kicsiktől elzárva helyezd el.

Bár főleg a gyerekek a veszélyeztetettek, túladagolás alapvetően csak 12 év alatti gyermekeknél fordul elő súlyos formában, a felnőtteknek is vigyázni kell. Ne vegyél be többet, mint amennyit az orvos javasol, és semmiképpen se a multivitaminnal egyidejűleg fogyaszd a vaspótlót! Ennek oka, hogy vannak olyan vitaminok és nyomelemek, amelyek segítik, illetve olyanok is, amelyek gátolják a vas felszívódását.

A felszívódást gátolja például a magnézium, egyes savcsökkentők, antibiotikumok, illetve hormonkészítmények is, mint például a pajzsmirigybetegségre alkalmazott szerek. Ezzel szemben a C-vitamin támogatja a vasfelszívódást. Amennyiben olyan gyógyszereket, étrend-kiegészítőket szedsz, amelyek a vasfelszívódást gátolják, úgy a vas bevétele után vagy előtt legalább 2 óra szünetet kell tartani. Találsz már olyan vaspótló gyógyszert is, ami étkezéskor bevéve még jobban is hasznosul, és nem lép kölcsönhatásba az étel- és italösszetevőkkel, egyéb gyógyszerekkel.

Figyelj a tünetekre!

A vasmérgezés kezdeti jelei közé tartozik a hányinger és a hasi fájdalom, véres hányás, hasmenés és kiszáradás, és néha a túl sok vas miatt a széklet fekete és véres lesz. Ezek a tünetek általában hat órán belül jelentkeznek. Ezt követően a tünetek egy-két napig javulni látszanak. Majd a korai tünetek után a vastúladagolást követő 48 órán belül egyéb súlyos szövődmények is kialakulhatnak, mint például:

  • szédülés
  • alacsony vérnyomás és gyors vagy gyenge pulzus
  • fejfájás
  • láz
  • légszomj és folyadék a tüdőben
  • a bőr szürkés vagy kékes színe
  • sárgaság (a bőr sárgulása a májkárosodás miatt)
  • görcsrohamok

Ezt tedd, ha vasmérgezést gyanítasz:

Ha úgy sejted, hogy a gyermeked vasmérgezésben szenved, azonnal hívd a mentőket, mert akár életveszélyessé is válhat. Az alábbi információkkal segítheted a mentősök munkáját:

  • a gyermek kora, súlya és tünetei, valamint egyéb egészségi állapota,
  • a vaskészítmény neve, amit szed, beleértve az egyéb összetevőket és az erősségét is,
  • a lenyelt mennyiség,
  • a készítmény lenyelésének időpontja.


Ugyanezek az információk fontosak a felnőttek esetében is, mert bár a túladagolás felnőtteknél kevésbé gyakori, de ha mégis megtörténik, szintén gyors segítségre van szükség.

Mi fog történni a kórházban?

  • A vasmérgezés kezelése gyakran azzal kezdődik, hogy egy speciális oldatot itatnak a pácienssel, vagy azt az orrba vezetett csövön keresztül juttatják a gyomorba. Az oldat segít kiöblíteni a szervezetből a felesleges vasat.
  • Nagyon súlyos esetekben kelátképzésre lehet szükség. Ez egy olyan eljárás, amelynek során egy intravénás kanülön keresztül olyan vegyi anyagot adnak be, amely segít megkötni a vasat és az egyéb szervetlen anyagokat a szervezetben. A vas ezután a vizelettel tud távozni a testből.
  • Egyéb kezelések közé tartozik még a rehidratálás, különösen akkor, ha a hányás és hasmenés miatt nagy a folyadékveszteség. Amennyiben nehézlégzés jelentkezik, lélegeztetőgépre is szükség lehet.

Érthető módon a szakemberek az említett veszélyek miatt óva intenek bárkit attól, hogy önhatalmúan szedjen vagy adjon a gyermekének hosszabb ideig vaskészítményeket, esetleg kombinálja azokat multivitaminokkal.

Hirdetés

Ha szeretnénk a vasat pótolni és megelőzni a vashiányt, válasszunk olyan gyógyszerminőségű készítményt, amely bizonyítottan hatásos és emellett biztonságos is. A már recept nélkül is kapható Maltofer rágótabletta hatásos, tablettánként 100 mg vasat egyedülálló formában tartalmazó, vaspótló gyógyszer.

Biztonságos, mert felszívódása szabályozott, és más vaspótlókhoz képest jóval kevesebb gyomor-bélrendszeri mellékhatással jár. Szedése kényelmes, mivel étkezéssel együtt bevehető, nem lép kölcsönhatásba sem az elfogyasztott ételekkel, sem egyéb gyógyszerekkel, vitaminokkal vagy nyomelemekkel. A Maltofer rágótabletta kellemesen csokoládéízű, szétrágva vagy szétrágás nélkül, kevés folyadékkal is be lehet venni.

maltofer-otc-doboz-300x164_1.png

Vény nélkül kapható, vas(III)‑hidroxid‑polimaltóz-komplex tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9417865749
süti beállítások módosítása