Ezért érdemes orvoshoz fordulnod, ha a változókorba értél

Szponzorált tartalom

2022. július 12. Kontent

shutterstock_2036186195_rf1.jpg

A menopauza meghatározó időszak a nők életében az első menstruáció és a szülés mellett, hiszen ez alkalommal is átalakul, megváltozik a női test. Ma már szerencsére megannyi lehetőség áll a rendelkezésünkre, hogy az ilyenkor előforduló panaszok ne nehezítsék meg a kelleténél jobban a mindennapokat. Épp ezért érdemes orvoshoz fordulni, amikor az első tüneteket észleljük magunkon.

Nem minden nő éli meg ugyanúgy a menopauzát. Bár egyes tanulmányok szerint az ezen átesett nők 80 százaléka nem számolt be jelentős életminőség-romlásról, a menopauzával kapcsolatos kutatások korlátozottak, különösen a kisebbségi népesség körében. Ráadásul sok helyen még mindig tabuként kezelik a témát, így gyakori, hogy a nők némán tűrik a kellemetlen tüneteket, akár éveken át. Pedig ennek nem kéne így lennie, hiszen ma már a legtöbb panasz enyhítésére van lehetőség.

Érdemes tehát a menopauza beköszöntével orvoshoz fordulni, akkor pedig pláne, ha olyan dolgokat tapasztalsz magadon, amelyek megzavarják a mindennapjaidat. Kérdezd meg magadtól: nehezemre esik-e mozogni, aludni, vizelni vagy dolgozni? Gyakran vagyok fáradt, szomorú? Mennyire kívánom mostanság a szexet, az aktust élvezem, vagy esetleg fájdalommal jár? Ha azt gyanítod, hogy te is elérkeztél a változókorba, a hormonterápia mellett egyéb kezelési, illetve tünetenyhítő módszerek is segíthetnek abban, hogy a lehető legjobban érezd magad a változókorban is.

Mi a menopauza?

A menopauza elnevezéssel azt az időpontot jelölik, amikor egy nőnél végleg megszűnik a menstruáció. A nők jellemzően a 40-es éveik második felében vagy az 50-es éveik kezdetén mennek keresztül a női létükkel összefüggő, a menopauzához vezető utolsó nagy változáson: a petefészkekben leáll a peteérés, a méhnyálkahártya sorvadni kezd, és csökken az ösztrogéntermelés. A menopauza a nő termékeny életszakaszának végét jelzi – ennek felismerése egyes nőknél veszteségérzetet okozhat, ezért is fontos orvossal konzultálni, hiszen ő további olyan szakembereket tud ajánlani, akik a változókor lelki nehézségein is átsegíthetnek.

Milyen tünetei vannak a változókornak?

A klimax időszaka kellemetlen lehet sok nő számára, hiszen számos testi és lelki tünettel járhat. Előfordulhatnak:

  • hőhullámok,
  • alvászavarok,
  • hüvelyszárazság,
  • vizelési panaszok,
  • hangulatváltozások,
  • a mellek érzékenysége,
  • feledékenység,
  • depresszió, érzékenység.

E tünetek némelyike zavart okozhat a párkapcsolatokban, családi viszonyokban vagy akár a munkahelyen. Érdemes nyíltan beszélni a megéléseinkről, mert így a környezet is könnyebben meg tudja érteni, mi lehet az oka az érintett nő váratlan, tőle szokatlan megnyilvánulásainak (például az érzékenységnek, érzelmi viharoknak).

Mikor érdemes orvoshoz fordulni?

Sok nő a társadalmi tabuk vagy akár a tagadás miatt figyelmen kívül hagyja a tüneteket, pedig ezzel csak megnehezítheti a saját helyzetét. Már az is sokat számít, ha egyszerűen csak rendszeresen jársz rutinellenőrzésekre, és beszélgetsz az orvosoddal a kockázatokról, vagy akár az aggodalmaidról. Az orvosod valószínűleg több megelőző szűrővizsgálatot, például kolonoszkópiát és mammográfiát fog javasolni a változókor kezdetén. Ennek oka, hogy a hormonvesztés és az öregedés kéz a kézben járnak, és bizonyos rákos megbetegedések, illetve a szívbetegségek annál nagyobb veszélyt jelentenek, minél idősebb leszel.

Feltétlenül fordulj szakemberhez, ha a menopauza után hüvelyi vérzést tapasztalsz! Az orvosok a súlygyarapodáson, a szexuális diszfunkción és az inkontinencián túl a hosszú távú következményeken, köztük a csontritkuláson vagy a kardiovaszkuláris problémákon is tudnak segíteni. Egészséged, biztonságod és kényelmed létfontosságú az életminőséged szempontjából. A menopauza miatt keresd fel orvosodat, aki segíthet megőrizni az életminőségedet!

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.

remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4217872957
süti beállítások módosítása