Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

5 rossz szokás, amitől kialakulhat a hüvelygomba

Szponzorált tartalom

2022. november 8. Kontent

shutterstock_1809995587_mv4.jpg

Viszketés, égő érzés, morzsalékos, túrószerű, fehér folyás? Kevés olyan nő van, aki ne találkozott volna életében legalább egyszer a hüvelygomba kellemetlen tüneteivel. A hüvelygomba nem nemi úton terjed, és a jó hír az, hogy tehetsz a megelőzéséért.

Azt viszont kevesen tudják, hogy nem az uszodában, egy piszkos ülőkén vagy testi együttlét által lehet „elkapni” a betegséget, hanem akkor alakul ki, ha a hüvelyben lévő gombák (igen, mindenki hüvelyében élnek gombák) és tejsavtermelő baktériumok egyensúlya felborul, és a gombák elszaporodnak. Ehhez pedig bizonyos szokások és betegségek vagy egyes élettani változások járulhatnak hozzá, mint például a cukorbetegség, a túlsúly vagy a várandósság. A következőkben a hajlamosító szokásokról fogunk részletesebben beszélni, hogy te is megelőzhesd ezt a nagyon kellemetlen fertőzést (pláne, ha már többször is előfordult nálad).

Ezek a tünetek figyelmeztethetnek a hüvelygombára:

  1. A külső nemi szervek és a hüvelybemenet viszketése, égő érzés.
  2. Intenzív, fehér vagy sárgás, túrós állagú vagy morzsalékos hüvelyi folyás. Általában szagtalan, esetleg a friss élesztő szagát idézheti.
  3. Kivörösödés az intim tájékon, ami fokozódik, ha vakarjuk is.
  4. Közösüléskor tapasztalt kellemetlen érzés, fájdalom.

1. Tiltólistára a műszálas, túl szoros ruhaneműkkel!

A műszálat nagyon kevesen viseljük el magunkon, és nemcsak nyáron, hanem akár télen sem, egyszerűen azért, mert nem szellőzik, és hamar bepállik alatta a bőr. Ugyanez történik, ha ilyen anyagú nadrágot vagy fehérneműt választunk: ezzel levegőtlen, nedves, a gombák elszaporodásához kedvező környezetet teremtünk. Ugyanez vonatkozik az edzés utáni nedves vagy vizes ruhákra, ezért érdemes mihamarabb kibújni azokból. A lényeg: a hüvely környékét mindig szellősen és szárazon kell tartani!

2. Illatosított intim mosakodó

Nem mondunk azzal újdonságot, hogy az illatosított termékekben kemikáliák vannak, amelyek irritálhatják a vagina körüli érzékeny területet, és a hasznos baktériumokat is eltávolítják, amelyek éppen abban segítenének, hogy felvegyék a harcot a baktériumokkal és a gombákkal. Nem ajánlott illatosított intim mosakodót használni, ugyanis többet árt, mint amennyit használ. Keressünk adalékanyagoktól mentes, természetes megoldást az intim területünkre!

3. Stresszes életmód, rossz alvás

Ez talán a legnehezebben tartható feladat az összes közül, és már mindenki fogja is a fejét a „ne stresszelj!” felszólítás hallatán. Csak annyit mondhatunk, amit minden bizonnyal te magad is tudsz: a stressz és a kialvatlanság gyengíti az immunrendszert, ez pedig a hüvelyi pH-ra is hatással lehet. Ha nagyon stresszes időszakod van, tarts minimum egy 20 perces sétát, egy 10 perces légzőgyakorlatot naponta, vagy esetleg heti pár jógázást próbálj meg beiktatni az életedbe. A stressz levezetése nagyon fontos, és nem csupán a hüvelygomba elkerülése miatt.

4. Alkoholfogyasztás

Az alkohol a cukor erjesztéséből származik. Azon túl, hogy a túlzott alkoholfogyasztás káros az egészségre, a hüvelygomba kialakulásához is hozzájárulhat.

5. Vegyél vissza a cukorból!

Ismert tény, hogy a cukorbetegség hajlamosíthat a hüvelygombára. A finomított cukrok túlzott mértékű fogyasztásának hátrányairól ugyancsak sok szó esik manapság, és mivel a tartósan magas vércukorszint egyebek mellett az immunrendszer működését is gyengíti, ezáltal kedvez a hüvelyben élő gombák szaporodásának. Ezért az egészséged érdekében próbáld meg minimalizálni a cukorfogyasztásodat!

Források: Every Day Health, Ohio State University Wexner Medical Center, John’s Hopkins Medicine

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, bórsavval, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsav- és bórsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2317969264
süti beállítások módosítása