Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Meddőséghez is vezethet, ha nincs minden rendben a hüvelyedben

Szponzorált tartalom

2023. március 3. Kontent

shutterstock_743904028_vg1.jpg

Az egyik legfontosabb védelmi vonala a női intimzónának, ennek ellenére még ma is meglehetősen kevés figyelem jut rá. Rendszerint csak akkor foglalkozunk vele, ha kellemetlen tünetekkel találkozunk, pedig fontos tudni, hogyan épül fel a hüvelyflóránk.

Nem a legszexibb, ugyanakkor igen fontos téma, pláne, ha nőnek születtünk, hiszen ahhoz, hogy értsük a testünk jelzéseit, ismernünk kell annak működését. Beleértve a hüvelyünket is, amely egy sor kórokozótól véd meg minket, feltéve, hogy a hüvelyflóra egészséges, a hüvely pH-értéke megfelelő.

De mi az a pH-érték, és miért fontos a hüvelyünk szempontjából?

A pH azt méri egy 0-tól 14-ig terjedő skálán, hogy valami savas-e vagy lúgos. A középérték a 7-es, ami a tiszta víz pH-ját jelenti. Ami ez alatt van, az savas, ami pedig fölötte, az lúgos. A hüvely akkor a legegészségesebb, ha a pH-értéke alacsonyabb, mint a középérték, azaz savas. A hüvelyben számos mikroorganizmus (vírus, baktérium, gomba) él, ami azt jelenti, hogy a testnek ez a területe nem steril. Ezeket a mikroorganizmusokat nevezzük hüvelyflórának. Talán te sem gondoltad volna, de a kutatók 300 körülire teszik a hüvelyben általában megtalálható baktériumfajok számát. Ehhez képest az emésztőrendszerben több, mint 1000 féle van belőlük.

Védelmezőink, a Lactobacillusok

A hüvelyflórában a tejsavtermelő baktériumok tartják fenn a harmóniát. Ezek a Lactobacillusok, más néven Döderlein-pálcák. Ha megfelelő számban vannak a hüvelyben, akkor a fertőzést okozó mikroorganizmusok nem képesek elszaporodni, azaz nem tudnak gombás vagy bakteriális fertőzést okozni. Elengedhetetlenek szervezetünk homeosztázisának fenntartásához. Albert Sigmund Gustav Döderlein fedezte fel, hogy a pálcika alakú mikroorganizmusok a hüvelyhám glikogénjét alakítják át tejsavvá, és közben csíraölő hatású hidrogén-peroxidot is termelnek.

Nem vagyunk egyformák

Odalent sem, vagyis a hüvelyflóra személyenként változó. Egyebek között a nő életkora is hatással van rá. Más a hüvelyflóra a nemi érés előtt, és komoly befolyásoló tényező a hormonháztartás aktuális állapota is. Különböző életciklusokban, mint a terhesség vagy a menopauza során a hormonhatások megváltoznak, és emiatt a hüvelyflóra is felborulhat. A pH-érték elmozdulását külső tényezők is okozhatják. Ilyen egy rosszul megválasztott fehérnemű, a feleslegesen használt irrigátor, a különféle intim mosakodógélek, a hormonális fogamzásgátló, sőt a szexuális élet intenzitása is felboríthatja a kényes egyensúlyt.

Honnan tudom, hogy rendben van a hüvelyflórám?

Az egészséges hüvelyflórának nincs illata, sem szaga, a szeméremdomb, a kis- és nagyajkak, valamint a csikló és a hüvelybemenet nem duzzadt, nem piros, nincsenek rajta kiütések.

Mi történik, ha az egyensúly felborul?

Amennyiben a hüvelyflóra egyensúlya valamilyen tényező miatt felborul, a Lactobacillusok száma csökken, így a hüvely pH-ja emelkedni kezd. Savas helyett lúgos irányba változik, ami kedvez az olyan baktériumok és gombák elszaporodásának, amelyek kellemetlen tüneteket és fertőzéseket okozhatnak. Így alakulhat ki a szinte minden nő által ismert gombás vagy bakteriális hüvelyfertőzés. Mindkettő meg tudja keseríteni a mindennapokat, sőt, a visszatérő bakteriális vaginózisnak komoly szövődményei is lehetnek. Utóbbi bőséges, híg, bűzös szagú hüvelyváladék jelenlétével jár, míg a gombás fertőzés darabosabb állagú folyást és viszketést okoz a hüvely körül.

A felborult hüvelyflóra befolyásolja a termékenységet?

Jelenleg nincs egyértelmű bizonyíték arra, hogy a hüvelyi fertőzések önmagukban hatással lennének a termékenységre. Azt azonban tudjuk, hogy azoknál a nőknél, akiknek visszatérő és/vagy rosszul kezelt fertőzéseik vannak, nagyobb a kockázata annak, hogy a baktériumok a hüvelyből feljutnak a nemi szervek felsőbb szakaszába (méhnyálkahártya és petevezeték), és ott is fertőzések alakulnak ki. A méhnyálkahártya (endometrium) fertőzése az endometritisz, összenövéseket és hegesedést okozhat, ami később koraszüléshez vagy akár vetéléshez is vezethet.

Az endometritisz nem összetévesztendő az endometriózissal, amely egy fájdalommal, vérzészavarral járó nőgyógyászati betegség.

A petevezeték ilyen jellegű fertőzése meddőséghez vezethet, mivel a fertőzés következtében a petevezeték is hegesedhet. Ha a hegek miatt teljesen elzáródik, az megakadályozza a természetes úton való megtermékenyülést.

Szerencsére a hüvelyflóra egyensúlya visszaállítható

Ma már számos gyógyhatású készítmény áll rendelkezésünkre, amelyekhez recept nélkül hozzáférhetünk a drogériákban és a patikákban, és mi is sokat tehetünk azért, hogy megóvjuk a belső harmóniát. Ezekről a praktikákról hamarosan részletesebben is írunk.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. C-vitamint is tartalmaz, amely közismerten kiváló immunerősítő és antioxidáns. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.

webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL  A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5418060708
süti beállítások módosítása