Ha nem jön a bébi, lehet, hogy a hormonjaid rakoncátlankodnak

Szponzorált tartalom

2023. április 6. Kontent

shutterstock_2215576535_pm1.jpg 

Előfordul, hogy nem jön olyan gyorsan és egyszerűen a gyermekáldás, ahogy azt elképzeltük. Számos probléma állhat a háttérben, olykor a hormonháztartásban léphetnek fel zavarok, amelyek szerencsére a legtöbb esetben könnyen korrigálhatók.

Úgy tartja a mondás, hogy egy nő két dologért képes bármit megtenni: azért, hogy ne legyen gyereke, és azért, hogy legyen. Sajnos ez utóbbi, vagyis a gyermekáldás ugyanis nem mindig jön olyan könnyedén, mint ahogy azt elképzeltük. Számos tényező befolyásolhatja a teherbeesést, statisztikailag igazolt tény, hogy az elmúlt évtizedekben világszerte drámaian megemelkedett a meddő párok száma. Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi becslése szerint globálisan már közel 50 millió párt érint valamilyen formában a meddőség. Magyarországon jelenleg mintegy 100 párból legalább 18 ismeri ezt a helyzetet. Az okok felderítése során elengedhetetlen, hogy a pár mindkét tagját kivizsgálják a szakemberek, hiszen nagyjából hasonló arányban fordulhatnak elő egészségi okok mindkét félnél.

Hormonok játéka

Ebben a cikkben a nőknél maradunk, és kizárólag olyan jellemző hormonproblémákkal foglalkozunk, amelyek a várandósság útjába állhatnak. A terhességhez ugyanis nagyon sok hormon összjátéka szükséges: ha csak egyetlen hormon nincs a helyén, az egyensúly azonnal felborul. Erről a 35 éves Ildikó is sokat tud mesélni.

Ildikónak nemrég született meg a gyermeke, de előtte évekig hiába próbálkoztak a gyermekvállalással.

Visszatérő, migrénszerű fejfájásom volt, rengeteget híztam, plusz a baba sem akart összejönni, ezért elmentem a nőgyógyászomhoz. Több vérvizsgálat után kiderült, hogy pajzsmirigyproblémám van, ami akadályozza a teherbeesést, és emiatt voltak az egyéb, kellemetlen tüneteim is” – meséli Ildi.

Hozzá hasonlóan Magyarországon igen sokan küzdenek különböző pajzsmirigyzavarokkal. A szerv alul- és túlműködését is gyakran diagnosztizálják, mindkettő könnyen okozhat teherbeesési nehézségeket, meddőséget, megnövelheti a vetélés lehetőségét. Amennyiben zavar van a pajzsmirigy működésében, az kihatással lesz számos egyéb hormonra is: megnő a TRH (tireotropinfelszabadító hormon) szintje, ami fokozza a TSH (pajzsmirigyserkentő hormon) mennyiségét, emellett a prolaktin („anyasági” hormon) szintje is nő, ami az LH/FSH (luteinizáló/tüszőstimuláló hormonok) szintjének megváltoztatása miatt menstruációs zavarokhoz és teherbeesési nehézségekhez vezethet.

Ráadásul a pajzsmirigy-működési zavarok könnyen ösztrogéndominanciát idézhetnek elő, ami szintén összekapcsolható a teherbeesési problémákkal. Ildikónak a pajzsmirigyértékei igen rosszak voltak, ezeket az orvosai gyógyszerekkel állították helyre. Így a nemi hormonok is stabilizálódtak, és ennek köszönhetően nem sokkal később természetes úton megfogant az első gyermekük, Ármin.

Amikor túl sok az ösztrogén vagy magas a prolaktinszint

A női hormonok érzékeny rendszert alkotnak. A két legfontosabb közülük az ösztrogén és a progeszteron. A ciklus első felében az ösztrogén, a másodikban a progeszteron dominál, ám zavar esetén mindvégig az ösztrogén van túlsúlyban. Ezt nevezzük ösztrogéndominanciának, amely szintén meddőséget okozhat, és számos tünettel járhat.

A magas prolaktinszint is gátolhatja a teherbeesést, hiszen ezt a hormont az agyalapi mirigy a tejelválasztásért és a terhesség megtartásáért termeli, viszont a túl magas szintje gátolja a teherbeesést. Kezelése a kiváltó októl függően többféle módon is történhet: ha más hormon zavara áll fenn, akkor azt is kezelni kell, amennyiben a stressz az ok, úgy érdemes megfelelő stresszkezelést elsajátítani, vagy megszüntetni, csökkenteni a stresszforrást. Szélsőséges esetben az is előfordulhat, hogy az agyalapi mirigy jóindulatú daganata okozza a bajt, ekkor gyógyszeres kezelésre, ritkán műtétre van szükség.

Barátunk, a barátcserje
A legtöbb esetben azonban elegendők lehetnek bizonyos természetes megoldások is, mint például a barátcserje-kivonat szedése. A gyógynövényről ugyanis kimutatták, hogy a prolaktinszint csökkentésével elősegíti a ciklus normalizálását, ez pedig segítheti a termékenységet. Aliznak is a barátcserje vált be, miután kiderült, hogy magasak a prolaktinértékei.

„Állítólag a stresszes életmód is okozhatja, ezért a barátcserje szedése mellett elkezdtem jógázni, és igyekeztem elkerülni azokat az embereket, akik negatív hatással voltak az életemre. Három hónappal később az új laborom sokkal jobb eredményeket mutatott, és újabb három hónap múlva pozitív terhességi tesztet produkáltam” – meséli Aliz.

A barátcserje pozitív hatásaival kapcsolatban több kutatás is megjelent: egy 1997 és 2016 között készített tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a barátcserje mind a férfiak, mind a nők esetében előnyös lehet a meddőségi zavarok kezelésében (valamint a PMS kezelésében is). A kutatók feltételezték, hogy a növényben található kémiai vegyületek jótékonyan hatnak az agyalapi mirigyre, ami viszont csökkenti a prolaktinszintet.

A túl kevés sem jó
A csökkent prolaktin befolyásolhatja a tüszőstimuláló hormonok (FSH) termelődését, valamint nőknél az ösztrogén, férfiaknál pedig a tesztoszteron szintjét. A Gyerekszoba hivatkozik egy 2019-es vizsgálatra, amely kimutatta, hogy a barátcserjét és a folsavat tartalmazó készítménnyel végzett kezelés segít szabályozni a menstruációs ciklust. Mindemellett serkenti az ovulációt és növeli a teherbeesés esélyét. Az eredmények azt mutatták, hogy az ovuláció gyakorisága 10 százalékról 43 százalékra nőtt az alanyoknál a 6 hónapig tartó vizsgálat időtartama alatt. A másik érdekes eredmény, hogy a PCOS-sel diagnosztizált páciensek aránya 38 százalékról 14 százalékra csökkent.

A most 34 éves Katalinnak sem akart összejönni a terhesség, ezért nőgyógyászhoz, majd endokrinológushoz fordult, ahol kiderült, hogy túl alacsony a prolaktinszintje. Nem jelentősen, de pont annyival, hogy az befolyásolhatja a teherbeesést. 

„Az orvosom életmódváltást javasolt, mivel volt rajtam egy kis súlyfelesleg, ezért elkezdtem többet mozogni, kevesebb szóját ettem és száműztem a készételeket, valamint lecsökkentettem a mesterséges adalékanyagokat. Pár hónap után éreztem a változást, jobban éreztem magam a bőrömben, és az értékeim is sokkal jobbak lettek. Most járok a hatodik hónapban” – mondja mosolyogva Katalin.

A szakemberek azt ajánlják, ha egy évig nem jön össze a gyermekprojekt, akkor érdemes orvoshoz fordulni és mind a női, mind a férfi oldalt kivizsgáltatni. Ahogy a fentebb említett nők példáján is láthatjuk, előfordulhat, hogy valamelyik hormon szabotálja a fogantatást.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

premens-doboz-90db-jobb_legfrisebb.png

 

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1418093428
süti beállítások módosítása