Így készítsd fel a tested és a lelked a várandósságra

Szponzorált tartalom

2023. április 11. Kontent

shutterstock_1714384900_pm2.jpg

A nők nagy része ma már tudatosan tervez babát, amibe az is beletartozik, hogy a testüket és a pszichéjüket is felkészítik a várandósságra. Így tett Éva is, miután férjével úgy döntöttek, itt az ideje, hogy bővüljön a család.

Éva és Dani három éve alkotnak egy párt, tavaly esküdtek örök hűséget egymásnak, és nem sokkal később el is döntötték, hogy belevágnak a babaprojektbe. Éva felhagyott a fogamzásgátló gyógyszer szedésével, és a biztonság kedvéért ellátogatott a nőgyógyászához is, hogy kikérje a véleményét.

A meddőséget mindkét nemnél ki kell vizsgálni

„A doktornő azt mondta, egyelőre nem végeztet el meddőségi vizsgálatokat, ám, ha fél év alatt nem esem teherbe, érdemes kivizsgáltatni magamat és a páromat, ugyanis meddőségi problémák nem csak a nőknél fordulhatnak elő” – magyarázza Éva.

Ez így van, ahogy Éva mondja, a meddőség hátterében ugyanis a férfiaknál és a nőknél is többféle szervi, hormonális, immunológiai, genetikai, illetve lelki tényező állhat. Az esetek 40 százalékában a férfi oldalán kell keresni a problémát, 40 százalékban a női oldalon van eltérés, 20 százalékban pedig ismeretlen eredetű a meddőség. A férfi nemzőképesség kivizsgálásának fontos eleme az ondóanalízis, amely során elemzik a spermiumok mennyiségét és minőségét. Ezeken túl további vizsgálatokat kérhetnek a herék állapotáról, végezhetnek herebiopsziát (szövettani mintavétel), hormonvizsgálatokat (például a tesztoszteronszint mérése), genetikai vizsgálatokat.

Barátunk, a barátcserje

„Mivel egyik barátnőmnél nemrég hasonló helyzetben bevált a barátcserje szedése, ezért úgy döntöttem, hogy én is kipróbálom, mert úgy tudtam, hogy a fogamzásgátló abbahagyása után segíti a hormonális szabályozórendszer működésének helyreállítását – mondja Éva.

A barátcserje hatékonyságáról tudományos eredmények is születtek, sőt, a Földközi-tenger vidékén és Kis-Ázsiában őshonos, lombhullató cserje érett termését már az ókorban is használták nőgyógyászati panaszokra. Ma már tudjuk, hogy a terméséből készült kivonat a menstruációt megelőző panaszok (PMS) hatékony terápiája, emellett pozitívan befolyásolja a női hormonális szabályozórendszer működését, ahogy a termékenységet is. Utóbbira azért lehet pozitív hatással, mert a barátcserje csökkentheti a prolaktin nevű hormon szintjét a szervezetben, valamint segíthet más hormonok, köztük az ösztrogén és a progeszteron egyensúlyának helyreállításában. Egy közel 100 teherbe esni próbáló nő részvételével végzett vizsgálat arról számolt be, hogy a barátcserje (más gyógynövényekkel kombinálva) mindössze három hónap után képes volt javítani a hormonháztartást olyannyira, hogy a vizsgálat résztvevőinek több mint negyede sikeresen teherbe esett a kezelésnek köszönhetően.

shutterstock_1779076409_pm2_belso.jpg

Nem csodaszer

A barátcserje kivonatát tartalmazó gyógyszerkészítmények természetesen nem csodaszerek, és nem is hatnak egyik pillanatról a másikra: a szakemberek szerint érdemes három cikluson keresztül szedni, hogy elérje a megfelelő hatását.

Évi a babaváró vitaminok mellett – amit szintén ajánlott szedni várandósság előtt és alatt is – elkezdett egy barátcserje-készítményt is használni, női jógára is járt, ami a petefészkek vérellátását serkenti, mellette a mentális jóllétet és a stresszmentesítést is segíti. Ezek mind-mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egy nő teherbe essen.

„Szerintem fontos, hogy tudatosan készüljünk a terhességre, hogy felkészítsük a szervezetünket és a lelkünket a teherbe esésre, a várandósságra és majd a későbbi, új szerepünkre” – mondja Évi, aki ma már a 4. hónapban van, és nagyon élvezi az új állapotot.

Várandósság előtt érdemes babaváró vitaminokat is alkalmazni, amelyek optimálisan tartalmazzák az egyes vitaminokat, ásványi anyagokat. Szinte mindegyik készítmény tartalmaz A-, C-, D3- és E-vitamint, számos B-vitamint, továbbá rezet, vasat, kalciumot, magnéziumot, cinket. A folsav, amely az egyik legfontosabb terhesvitamin, mindegyikben megtalálható, mivel ez feltétlenül szükséges egyes fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentéséhez.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

premens-doboz-90db-jobb_legfrisebb.png

 

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr10018093456
süti beállítások módosítása