Tények és tévhitek a pingpongeffektusról

Szponzorált tartalom

2023. augusztus 24. Kontent

shutterstock_1021844050_mv6.jpg

A tévhitek nagyon makacsok tudnak lenni, rengeteg edukáció, sok-sok valós információ kell ahhoz, hogy kikopjanak a közgondolkodásból. Sajnos ilyen a hüvelygombával kapcsolatban számos, a napjainkban is élő téves elképzelés. Így történhet meg, hogy ma is előfordul, hogy a hüvelygombát nemi betegségnek címkézik, miközben valójában nem tartozik ebbe a kategóriába.

Nézzük, miért jellemző a nemi szervek gombás fertőzése inkább a nőkre, és miért nem lehetséges az, hogy a heteroszexuális párok egymás között passzolgassák a betegséget!

Először is, fontos tudni, hogy mi, nők nem a férfiaktól kapjuk el a fertőzést, de maga a szex lehet hajlamosító tényező, hiszen az ondó, a nyál vagy egyes óvszerek megváltoztathatják a hüvely pH-értékét és mikrobiológiai folyamatait. Ez pedig megágyazhat a hüvelygomba kialakulásának, amelynek leggyakoribb okozója, a Candida albicans nevű gomba az egészséges hüvelyben is megtalálható, de addig nem okoz gondot, amíg a hüvelyflóra egyensúlyban van. Ha azonban a hüvely pH-ja felborul, a kórokozó elszaporodik és kellemetlen panaszokat okoz.

A hüvelygomba tünetei közé tartozik a viszketés, a darabos hüvelyi folyás és a hüvelybemenet körüli bőrpír.

Miért inkább a nők betegsége a Candida-fertőzés?

Anatómiai különbségek:
A hüvely pH-értéke és környezete alkalmasabb a Candida szaporodására. A hüvely enyhén savas kémhatású (pH körülbelül 3,8-4,5), és ez az élőhely kedvezőbb a Candida albicans számára, amely jól érzi magát savas környezetben.

Hormonális változások:
Hormonális változások, például terhesség, menopauza vagy fogamzásgátló használata növelheti a hüvelygomba kialakulásának kockázatát. Ezek a változások befolyásolhatják a hüvelyi pH-t és a hüvelyflóra összetételét, amely lehetővé teszi a Candida elszaporodását.

Miért ritkább a férfiaknál? A nemi szervek gombás fertőzése ritkábban fordul elő férfiaknál, és általában kevésbé súlyos tüneteket okoz. Ennek oka több tényezőre vezethető vissza:

Bőr:
A férfi nemi szerv bőre általában szárazabb, másrészt a férfi nemi szerven áthaladó húgyutakat a vizelet naponta 8-10 alkalommal átöblíti. Ezért kevésbé alkalmas táptalaj a Candida gombák számára, amelyek nehezebben tudnak ilyen körülmények között megtelepedni és elszaporodni, mint a nedves hüvelyben.

Nem szenvednek tünetektől:
A férfiaknál a Candida gombák általában nem okoznak tüneteket, hacsak nem szenvednek olyan kockázati tényezőktől, mint a cukorbetegség vagy az immunrendszer csökkent működése.

Tehát, ahogy a felsorolásból is látjuk, az anatómiai és hormonális tényezők hozzájárulhatnak a hüvelygomba kialakulásához. Bár a Candida albicans ritkán okoz fertőzést a férfiaknál, fontos megjegyezni, hogy igazán makacs és gyakran visszatérő hüvelygomba esetén a nőgyógyászok – a fertőzés kiújulásának megelőzése céljából – a férfi partnert is kezelik gomba ellen. A megelőzés és a megfelelő kezelés, valamint a kockázati tényezők figyelembevétele kulcsfontosságú a hüvelygomba megelőzésében és kezelésében mind a nőknél, mind a férfiaknál.

Hirdetés

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. A tejsav visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, a kamillakivonat pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. A gyógyszertárakban vény nélkül elérhető.

webp_net-resizeimage-5.pngFotó: Phytotec Hungária Bt.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7718196197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása