Ezért gyakoribbak változókorban a felfázás tünetei

Szponzorált tartalom

2023. október 24. Kontent

uz6.jpg

A menopauza minden nő életében bekövetkezik, ezért jó fejben felkészülni rá: mire érdemes figyelni, milyen új meglepetéseket, kihívásokat okozhat az új életszakasz.

Ahogy azt már olvashattad a Gyógy Tudor korábbi cikkeiben, a menopauza körülbelül 45 és 55 éves kor között következik be, ilyenkor a női szervezet számos változáson megy át. Az újabb szakaszban akadnak nagy magasságok és mélységek is, de ezek csak még inkább azt mutatják, hogy milyen erősek a nők.

Ebben a cikkben a menopauza általános változásairól és a cisztitisz (hólyaghurut) gyakori megjelenésének okairól lesz szó, valamint azt is megvizsgáljuk, hogyan lehet megelőzni és kezelni ezt a kellemetlen állapotot.

A menopauza általános tünetei

A menopauza azt jelenti, hogy a női test már nem termel petesejteket, és a menstruáció leáll. Ez az időszak több évig is eltarthat, és számos testi-érzelmi változással járhat. Nézzük a leggyakoribb tüneteket:

  • Hormonális változások
    A menopauza során a petefészkek hormontermelése lassan csökken, ami hormonális változásokat idéz elő. A legjelentősebb változások közé tartozik az ösztrogén és a progeszteron szintjének csökkenése.
  • Hőhullámok
    A hőhullámok és az éjszakai izzadás gyakori tünetek. Ezek hirtelen meleg érzéshez és erős izzadáshoz vezethetnek, ami a nappali tevékenység mellett az éjszakai alvás minőségét is befolyásolhatja.
  • Hüvelyszárazság
    Az ösztrogén szintjének csökkenése hüvelyszárazságot és a szexuális együttlétek során fellépő kellemetlenségeket okozhat.
  • Hangulatingadozások
    Sok nő észlel hangulatváltozásokat, például depressziót vagy szorongást a menopauza során.

Cisztitisz és a menopauza

A menopauza során a női testben fellépő hormonális változások számos egészségügyi problémát is okozhatnak, köztük a felfázás kockázatának növekedését. A cisztitisz, más néven a hólyaghurut a húgyhólyag gyakori vizelési ingerrel és égő érzéssel járó bakteriális fertőzését jelenti. De miért nő a cisztitisz kockázata a menopauza során, milyen okok állhatnak a háttérben?

  • Hüvelyszárazság: az ösztrogén szintjének csökkenése a menopauza során a hüvelyt bélelő hámréteg sorvadásához vezet. Ez nemcsak a hüvelyi fertőzések, de a hólyaghurut kockázatát is növelheti, mivel az elvékonyodott szövetek kevésbé ellenállóak a kórokozókkal szemben. A hüvelyben elszaporodó baktériumok könnyen bejutnak a húgycsőnyíláson keresztül az alsó húgyutakba, így a hólyagba is.
  • Húgyutak változásai: a menopauza során a húgyutak hámja szintén sorvadásnak indul. A hám elvékonyodik, és érzékenyebbé válik a fertőzésekre, így megnő a cisztitisz kialakulásának esélye.

Megelőzés és kezelés

Annak érdekében, hogy megelőzzük a cisztitisz kialakulását a menopauza során, fontos odafigyelni az intimhigiéniára és a húgyutak egészségére.

Íme néhány tipp a cisztitisz megelőzésére és kezelésére a menopauza idején:

  • Folyadékfogyasztás
    Tartsuk fenn a testünk hidratáltságát, fogyasszunk elegendő vizet, ami a húgyutakat rendszeresen átmossa!
  • Intimhigiénia
    Használjunk tiszta vizet vagy pH-semleges, speciális intim mosakodókat az intim területek tisztításához, és kerüljük az irritáló szappanokat vagy parfümöket!
  • Vizeletürítés
    Ha szex előtt és utána is kiürítjük a hólyagunkat, az segít eltávolítani a baktériumokat a húgyutakból.
  • Orvosi segítség
    A hólyaghurut kezdeti tünetei esetén megkezdett otthoni kezeléssel (bőséges folyadékfogyasztás, gyógynövények használata) jó eséllyel elkerülhetjük a súlyosabb problémákat. Ha azonban néhány nap alatt nem enyhülnek, vagy éppen súlyosbodnak a tüneteink, esetleg láz vagy véres vizelet jelentkezik, haladéktalanul forduljunk orvoshoz!

A menopauza természetes folyamat, és bár járhat kihívásokkal, megfelelő gondoskodással és odafigyeléssel megőrizhetjük az egészségünket, és minimalizálhatjuk a cisztitisz kockázatát. Az egészséges életmód, a rendszeres orvosi ellenőrzések és a felelős döntések segíthetnek abban, hogy a változókorral járó tüneteket enyhítsük, vagy akár meg is szüntessük.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3518236199
süti beállítások módosítása