Ülőmunka és aranyér: már apró változtatások is sokat segíthetnek

Szponzorált tartalom

2024. május 13. Kontent

pr2.jpg

Gép előtt ücsörgés, a klaviatúrák koppanása – a modern ember zárt terekbe költözött, és ebben a kényelemben semmilyen veszély nem fenyegetheti. De várjunk csak egy pillanatot! Úgy tűnik, van itt egy aprócska, de igencsak kellemetlen probléma: az aranyér…

Gábor azok közé tartozott, akik úgy gondolták, hogy az ülőmunka a csodák csodája. Ám egy nap, miközben monitorját bámulta, észrevette, hogy valami furcsa dolog történik a hátsójában. Először csak egy kis kellemetlenséget érzett, de hamar rájött, hogy ez nem csupán egy átmeneti jelenség. Az aranyér olyan volt, mint egy váratlan vendég, aki úgy döntött, hogy egyik napról a másikra betör az életébe. Csakhogy a hívatlan látogató fogadására Gábor egyáltalán nem készült fel.

Gábor tapasztalatai egyáltalán nem egyediek, hiszen a hosszú ideig tartó, rendszeres ülőmunkából adódóan a medencefenékre irányuló megnövekedett nyomás hatására a végbélnyílás és a végbél körüli kis vénák megnyúlnak és elvesztik rugalmasságukat. Ekkor a törékeny erekben pangó vér aranyeres csomók kialakulásához vezet.

Gábor kis kutakodás után rájött, hogy az ülő helyzet lassan súlyosbítja a helyzetet, ahogy az is, hogy reggelente hosszú perceket trónol a vécén, mondván, hogy csak ott lehet legalább negyedórányi nyugta. Rá kellett jönnie, ha túl sok időt tölt újságlapozgatással és telefonnyomkodással a vécén ülve, azzal utána a fájdalom is növekszik. A vécéülőkén a végbél ugyanis alacsonyabban van, mint a fenék többi része. Ennek eredményeként a gravitáció kinyomja a vénákat a végbélnyíláson kívülre.

A kellemetlen tünetek arra sarkallták, hogy változtasson az életmódján. Családja nagy örömére először is elhatározta, hogy a negyedórás vécézést 5 percre csökkenti. Bár az ülőmunkája adott volt, így is tudott apró változtatásokat tenni.

  • Emlékeztetőt állított be, hogy óránként legalább 10 percre felálljon. 
  • A felesége beszerzett neki egy fánk alakú párnát, ami az íróasztalnál ülve enyhítheti vagy megelőzheti az aranyér kialakulását. Ezek, illetve a testhez természetesen alkalmazkodó memóriahabos párnák segítenek kényelmesen ülni, és leveszik a nyomást a végbélnyílásról.
  • Később vett egy álló-ülő munkaállomást, így a nyolc óra alatt úgy váltogathatja az ülést és az állást, ahogy jólesik.
  • Ülés közben egy másik székre helyezte a lábait, így csökkentve a csípőre, végbélre és gerincre nehezedő nyomást.
  • Elkezdett ügyelni a magas rosttartalmú étrendre és a vízfogyasztásra, hogy rendszeresebben járjon a vécére.

A következő lépés a testmozgás lesz – noszogatja magát Gábor, és a felesége is egyetért vele, hiszen az ülőmunka nemcsak az aranyérbetegség, hanem az elhízás  és egyéb krónikus betegségek kialakulásának is kedvez. Ám már ezek az apró változtatások is sokat tesznek azért, hogy hosszú távon kompenzáljuk az ülőmunka negatív hatásait. Ahogy mondják, a miniatűr változtatások végül az életünket átalakító eredményekké nőhetik ki magukat.

Hirdetés

Az aranyér korai tünetei közé tartozik a székelés közben érzett fájdalom, a viszketés a végbéltájon, valamint vérzés is előfordulhat. Fontos, hogy minél előbb felismerjük a tüneteket és elkezdjük azok kezelését, így elkerülve a betegség súlyosbodását. A recept nélkül kapható Proktis-M termékcsalád a hialuronsav és a gyógynövények előnyös hatásait egyesítve enyhíti a végbélnyílás körül jelentkező panaszokat. A tünetektől függően a kúp és a kenőcs kombinálva is használható.

proktis-m-termek.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszközök

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3318398651
süti beállítások módosítása