Tippek, hogy a szexről ne a felfázás jusson eszedbe 

Szponzorált tartalom

2020. március 13. Kontent

Az előző posztunkban a szex utáni, fájdalmas felfázás összefüggéseiről írtunk, most pedig mutatunk pár tippet, amivel ha nem is tudjuk száz százalékban megelőzni a fertőzést, legalább csökkenthetjük a kellemetlen probléma kialakulásának esélyét.

A szex után jelentkező felfázás rengeteg nő hétköznapját keseríti meg, sőt a visszatérő fertőzés komolyan bezavarhat a szexuális életbe is. Vannak ugyanis nők, akiknél annyira gyakori, hogy egy idő után visszautasítják a szexet, mert félnek, hogy utána újra jelentkeznek a tünetek. Félelmük érthető, hiszen a hólyaghurut és más húgyúti fertőzések intenzív gyulladást jelentenek, amely kellemetlen, fájdalmas érzéssel társul a hólyag és a hüvely területén. 

Ez most nagyon pörög

Sajnos nincs biztos recept a megelőzésre, viszont léteznek hasznos praktikák, amik nagyban csökkenthetik a szex során kialakult fertőzés kockázatát.

  • Pisiljünk!
    Szex előtt és után egyáltalán nem ciki pisilni, sőt, ezzel megakadályozhatjuk, hogy a kórokozók a húgyhólyagban elszaporodjanak. 
  • Fogyasszunk sok folyadékot:
    Napi 2-2,5 liter folyadék elfogyasztása szintén sokat segíthet a fájdalmas probléma kialakulásának vagy súlyosbodásának megelőzésében, hiszen ezzel alaposan átmossuk az alsó húgyutakat. 
  • A tisztaság fél egészség:
    A szexuális együttlét előtti mosakodással megszabadulhatunk a kórokozók nagy részétől. Ez természetesen a férfiakra is vonatkozik.
  • Elővigyázatosság:
    Gyakori partnercsere esetén legyünk még inkább elővigyázatosak: az óvszer használata kötelező!
  • Ne tartsuk vissza a vizeletünket:
    A hólyagot időben és rendszeresen ki kell üríteni, mert ha nem tesszük, a baktériumok a hólyagban pangó langymeleg vizeletben rendkívül gyorsan képesek elszaporodni.
  • Ne hanyagoljuk el a tüneteket!
    Cselekedjünk azonnal, illetve menjünk időben orvoshoz, kezelés nélkül ugyanis a felfázásnak komoly következményei lehetnek: a fertőzés akár a vesékre is átterjedhet és vesemedence-gyulladást is okozhat.

Ha mégis megjelentek a tünetek, vagyis fáj, ég, ha pisilünk

Ha a fenti tanácsok betartása ellenére is jelentkeznek a fájdalmas tünetek, igyunk sok folyadékot, hogy a húgyutak átmosásával csökkentsük a baktériumok számát, és csillapítsuk a tüneteket gyógynövényi vagy egyéb tünetenyhítő gyógyszerrel. Ha ilyen módon időben elkezdjük kezelni, akkor az enyhébb fertőzést a szervezetünk akár egyedül is képes lehet legyőzni. Ha mégsem javulnak, vagy éppen súlyosbodnak a tüneteink, és láz vagy véres vizelet jelentkezik, akkor urológushoz vagy nőgyógyászhoz kell fordulni, aki a pontos diagnózis után minden bizonnyal antibiotikumot fog javasolni. 

Bár az antibiotikum gyorsan hat, ne hagyjuk abba a szedését akkor se, ha úgy érezzük, hogy már kutya bajunk: a kúrát mindig az orvos által előírt ideig kell folytatni. És még valami: mivel a betegséget különböző baktériumok okozhatják, ezért fontos a célzott kezelés, vagyis otthon talált antibiotikummal ne kezdjünk öngyógyításba.

Ez is érdekelhet

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9515481530
süti beállítások módosítása