Nem csak a WC-ülőkéről szedhetsz össze bacikat

Szponzorált tartalom

2021. október 29. Kontent

vg_8.jpg

Veled is előfordult már, hogy mocskos volt a vécé, ahová betévedtél, de muszáj volt használnod? Ezekre figyelj, ha nyilvános illemhelyet használsz.

Sajnos nagyon érzékeny vagyok a fertőzésekre, gyakran szenvedek tőlük nyaralások alkalmával, vagy ha nem túl higiénikus WC-t használok” – meséli Timi, aki a legutóbbi utazása alkalmával pórul járt, miután kénytelen volt igénybe venni egy meglehetősen koszos országúti toalettet. „Már a sokadik WC-nél álltunk meg, de az egyik rosszabb volt, mint a másik, viszont egy idő után már kénytelen voltam könnyíteni magamon. Ráadásul a legrosszabb az egészben az volt, hogy nem volt a helyiségben szappan, sőt még egy fertőtlenítő kendő sem volt a táskámban. De úgy voltam vele, hátha most az egyszer megúszom...” – eleveníti fel az emlékeket Timi, aki az ominózus eset óta nem indul el úgy otthonról, hogy ne lenne nála kézfertőtlenítő, amit a WC-használat előtt és utána is használ.

Vigyázat, tévhit!

Ha „fészket” építünk a WC-ülőkére, attól még a fertőzésveszély nem csökken számottevően, hiába használ el sok lány/nő rengeteg papírt erre a célra. Hogy miért? Mert a papír ülőketakarók, illetve a WC-papírok lyukacsos szerkezetűek, amelyeken a mikroszkopikus kórokozók könnyen átjuthatnak.

A szakemberek szerint is az egyik legfontosabb, hogy fertőtlenítsük a kezünket, ezért nem árt, ha mindig tartunk magunknál antiszeptikus törlőkendőt. Ezt érdemes a vécédeszkán és a többi felületen is alkalmazni, hiszen az ajtókilincsen, a szappanadagolón (és még sorolhatnánk) rengeteg baktérium telepedhet meg. Jó, ha tudjuk, hogy a legtöbb fürdőszobai felület – a kilincsek, ajtózárak, törölközők, a szappanadagoló fogantyúk és így tovább – ugyanolyan fertőzöttek, ha csak nem rejtenek még annál is több kórokozót, mint a WC-ülőkék. De még egy tisztának tűnő vécében is nagy mennyiségű baktérium található, amelyek számos tünetet okozhatnak, mint például bél- és húgyúti panaszokat, vagy éppen bőrfertőzéseket. Ugyanakkor a legkomolyabb fertőzésveszélyt nem a WC-deszka jelenti; Dr. Philip Tierno a New York Egyetem mikrobiológusa szerint egy mobiltelefon felületén tízszer annyi kórokozó található, mint egy ilyen ülőkén, de például a kulcsok, pénztárcák, sőt a mosogatószivacs is komolyabb fertőzésveszélyt jelenthet, mintsem egy rendszeresen takarított nyilvános mosdó.

A kézmosás nemcsak a COVID-19, hanem az egyéb fertőzések elkerülése miatt is nagyon fontos – ennek ellenére sajnos nem mindenki él vele. Legalábbis egy felmérés, amely az ASM Tiszta Kezek kampányának része volt, felfedezte az alábbi „piszkos” kis titkot: bár a férfiak és nők 95 százaléka állítja, hogy a nyilvános WC használata után kezet szokott mosni, a kutatók megfigyelései alapján kiderült, hogy valójában csak 67 százalékuk teszi meg ezt. Te ugye nem tartozol a maradék 23 százalékba?

Ne feledjük azonban, hogy az intim fertőzésekkel szemben az elsődleges védelmet az immunrendszerünk és a hüvelyflóránk látja el, így ha ezek ingatag lábakon állnak, akkor a baktériumok, gombák könnyebben elszaporodhatnak és kellemetlen tüneteket okozhatnak. Ezért nagyon fontos, hogy a hüvelyflóra védelmére gondosan odafigyeljünk, valamint az immunrendszerünket is erősítsük vitaminokban gazdag egészséges étkezéssel, és ha szükséges, táplálékkiegészítőkkel.

Nekem egyébként is nagyon érzékeny az intim zónám, ezért különösen oda kell figyelnem a higiéniára, főleg egy ilyen koszos WC-ben. Azóta fertőtlenítem a kezemet toaletthasználat előtt és után is” – mondja Timi, miután ama bizonyos autós utazás során – a szappan és a kézfertőtlenítő hiánya miatt – kellemetlen bakteriális hüvelyfertőzése alakult ki.

Hirdetés

Egyedülálló összetétel, kettős védelem – bakteriális hüvelyfertőzés esetén

Az egyedülálló összetételű Vitagyn C hüvelykrém a tejsav és a prebiotikum mellett C-vitamint és ezüstöt is tartamaz, mellyel kettős védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén: helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, emellett elősegíti a természetes Lactobacillusok növekedését és gátolja a kórokozók szaporodását. Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis, valamint húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikum-kúrát követően. A hüvelykrém pontosan és higiénikusan adagolható. Terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható. 

webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr9616737844
süti beállítások módosítása