Hüvelyfertőzés terhesen: ezért vedd mindig komolyan!

Szponzorált tartalom

2022. március 7. Kontent

shutterstock_493063273_vg3.jpg

A nők életében hatalmas változást hoz a várandósság, mind fizikai, mind mentális értelemben. Ilyenkor még a hüvelyflóra kényes egyensúlya is felborulhat, emiatt kellemetlen fertőzések alakulhatnak ki.

A terhesség kilenc hónapja alatt az anya és a benne alakuló, fejlődő magzat szimbiózisban él, a magzat mindent érez, amit az anya érez, mindent hall, amit az anya hall és mindenbe „belekóstol”, amit az anya elfogyaszt. Épp ezért a legtöbb nő ezekben a hónapokban törekszik is rá, hogy a lehető legnagyobb biztonságban tudja a kisbabáját, ám az igyekezet ellenére is előfordulhatnak olyan behatások, hirtelen változások, amelyek nem az anyán múlnak, ugyanakkor veszélyeztethetik a magzat egészségét.

Épp ezért a várandós nőknek kiemelten oda kell figyelniük a testük jelzéseire. Ilyenkor az sem mindegy, hogyan kezeljük például az egyszerűnek tűnő hüvelyfertőzést, amely kialakulásának esélye ilyenkor jóval nagyobb, hiszen terhesség alatt a női nemi hormonok (ösztrogén, pogeszteron) szintje jelentősen eltér a várandósság előtti időszakétól. Mindezek nemcsak érzelmi, hanem fizikai változásokat is okozhatnak, más lesz például a bőr állapota, illetve megváltozhat a hüvely normál flórája és kialakulhatnak hüvelyfertőzések, amelyek veszélyesek lehetnek a magzatra. A fertőzések kockázata a terhesség utolsó harmadában ráadásul megemelkedhet, mert ekkor kissé tágabbá válik a hüvely, ami fogékonyabbá teheti a várandósokat a fertőzésekre.

A két leggyakori fertőzés, ami ilyenkor kialakulhat a gombás és a bakteriális infekció, ráadásul mindkettő kiújulhat, visszatérhet. A gombás fertőzés esetében túrós hüvelyváladék, illetve viszketés jelentkezik, míg a bakteriális vaginózist rendszerint kellemetlen, halszagú, szürkésfehér színű hüvelyváladék kíséri.

Fontos tudni, hogy bármilyen fertőzésről legyen szó, azt minél hamarabb kezelni kell: várandósság idején ugyanis az elhanyagolt bakteriális vaginózis akár vetéléshez, vagy a terhesség későbbi szakaszában koraszüléshez is vezethet. De a baba születésénél is problémát okozhat, mivel a hüvelyben lévő baktériumok bejutnak a magzat tápcsatornájába, és bizonyos baktériumok (pl. a B-csoportú Streptococcusok) az újszülötteknél légzési nehézséget okozhatnak. A jó hír, hogy a bakteriális vaginózist  a várandósság során célzottan szűrik, és a hüvelyfertőzésnek ez a formája ráadásul könnyen is kezelhető, különösen, ha az első tüneteket észlelve azonnal szakemberhez fordulunk.

Mit tehetünk a hüvelyi fertőzések megelőzése érdekében?

  • hordjunk pamut anyagú fehérneműt
  • ne használjunk intim mosakodógélt, sem irrigátort
  • lehetőleg iktassuk ki az étrendünkből a finomított szénhidrátot tartalmazó, magas cukortartalmú ételeket
  • sporttevékenység után az átizzadt fehérneműt cseréljük szárazra

Hirdetés

Egyedülálló összetétel, kettős védelem – bakteriális hüvelyfertőzés esetén

Az egyedülálló összetételű Vitagyn C hüvelykrém a tejsav és a prebiotikum mellett C-vitamint és ezüstöt is tartamaz, mellyel kettős védelmet biztosít bakteriális vaginózis esetén: helyreállítja és fenntartja a hüvely élettani pH-értékét, emellett elősegíti a természetes Lactobacillusok növekedését és gátolja a kórokozók szaporodását. Különösen hasznos kiújuló bakteriális vaginózis, valamint húgyúti infekció esetén, illetve antibiotikum-kúrát követően. A hüvelykrém pontosan és higiénikusan adagolható. Terhesség és szoptatás alatt is alkalmazható. 

webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL  A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr817771764
süti beállítások módosítása