Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Túl sok, túl kevés: mikor problémás a menstruációd?

Szponzorált tartalom

2022. április 12. Kontent

shutterstock_1798325494_pm4.jpg 

A ciklusunkat nemcsak a nem várt terhesség elkerülése miatt, vagy ellenkezőleg, a próbálkozás idején érdemes követni, hanem azért is, hogy tisztában legyünk a testünk változásaival. És észrevegyük, ha valami rendellenes, szokatlan.

Ha például késik a menzeszünk, az nem csak azért lehet, mert terhesek vagyunk, a menstruáció elmaradása, a ciklus drasztikus megváltozása számos egyéb egészségügyi problémát jelezhet.

Nem vagyunk egyformák!

Bár azt lehet olvasni, hogy a női ciklus átlagosan 28 nap hosszúságú, ez azonban nem jelenti azt, hogy mindenkinek törvényszerűen ennyi, a 28 az átlag szám miatt jön ki. A szakemberek szerint teljesen normális a 22 napos, vagy az akár a 35-36 napos ciklus is, feltéve, ha mindig ennyi volt és rendszeres.

A probléma ott kezdődik, ha a ciklus kiszámíthatatlan és szabálytalan.

 

Nem kell akkor sem megijedni, ha pár napot késik a menzesz, még ha el is tolódik 4-5 nappal, (pozitív és negatív irányban egyaránt), az még normális, hiszen a menstruációt bonyolult folyamatok befolyásolják ezért az időnkénti eltérés simán beleférhet.

Azonban mindenképp fordulj orvoshoz, ha

  • 21 napnál gyakoribb
  • vagy 35 napnál ritkább a menzesz
  • Ha huzamosabb időn az erős vérzés 24 óránál hosszabb ideig tart.
  • Szabályos a menstruáció ugyan, de 7 napnál hosszabb ideig is elhúzódik.
  • A periódusok rövidebbek 21 napnál.
  • A periódusok hosszabbak 35 napnál.
  • 3 hónapnál hosszabb ideig kimarad a menstruáció.
  • Ismételten és szokatlanul fájdalmas.
  • 1-3 nap alatt elmúlik a menzesz.

A rendellenes menstruációnak számos oka lehet

A stressztől kezdve egészen a súlyosabb alapbetegségekig. Jelentős súlygyarapodás vagy fogyás, drasztikus fogyókúra, a testmozgási szokások megváltozása, utazás, betegség, és még sok egyéb tényező hatással lehet a menstruációs ciklusra. Hasonlóképpen okozhatnak változást a fogamzásgátló tabletták szedése vagy azok elhagyása.

Tudtad? Egyes nőknél a fogamzásgátló tabletták abbahagyása után akár hat hónapig is rendszertelen vagy kimaradó menstruáció jelentkezik.

Egyszóval a menstruációs zavarok széles skálán mozognak, de kapaszkodónak összegyűjtöttük a leggyakrabban előforduló szimptómákat, kórképeket. Ha ezek közül valamelyiket tapasztalod magadon, fordulj orvoshoz!

Erős menstruációs vérzés

A vérzés akkor tekinthető erősnek, ha zavarja a normál tevékenységeket. A nők közel egyötöde olyan erősen vérzik a menstruáció alatt, hogy képtelen a mindennapi feladatokat elvégezni, hogy megbirkózzon a menstruációjával. Az erős menstruációs vérzést okozhatja hormonális egyensúlyhiány, a méh rendellenességei, egyéb egészségügyi problémák (például pajzsmirigy problémák, véralvadási zavarok, máj- vagy vesebetegség, leukémia, méhpempőből eredő szövődmények, vetélés és fertőzések).

Nincs vérzés (amenorrea)

Amikor egy nőnél egyáltalán nem jelentkezik menstruációs vérzés, az állapotot amenorrheának nevezzük. Amikor ez egy 16. életévét betöltött, de még nem menstruáló lánynál fordul elő, az valószínűleg a hormonokat szabályozó endokrin rendszerben jelentkező problémával függ össze. Néha az alacsony testsúly, a drasztikus fogyókúra, az anorexia nervosa, az agyalapi mirigy kései érésének lehet a következménye. Ha egy nőnek rendszeres menstruációja volt, majd hirtelen három hónapig vagy hosszabb ideig elmarad, azt az ösztrogénszint probléma okozhatja.

Fájdalmas menstruáció (dysmenorrhoea)

A legtöbb nő életében valamikor már tapasztalt menstruációs görcsöket. Ha azonban a görcsök különösen fájdalmasak és tartósak, azt diszmenorrheának nevezzük.

A menstruációs görcsök okozta fájdalmat a méhösszehúzódások okozzák.

Premenstruációs szindróma (PMS)

A PMS a női menstruációs ciklushoz kapcsolódó testi és lelki tünetek széles skáláját foglalja magába. A nők körülbelül 40%-a tapasztalja a PMS tüneteit, amelyek elég súlyosak ahhoz, hogy megzavarják a mindennapi életet. A PMS-nek több mint 100 lehetséges tünete van, a legjellemzőbbek: a puffadás, fejfájás, fáradtság, fájdalmas mellek, fáradtság, düh, szorongás, hangulatingadozás, sírás és a depresszió. Ezek a tünetek általában körülbelül egy héttel a menstruáció előtt kezdődnek, és a menstruáció kezdetével vagy nem sokkal utána megszűnnek.

Premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD)

A premenstruációs diszfóriás zavar (PMDD) olyan szélsőséges PMS, amely jelentősen zavarja a nő életét. Gondolj rá úgy, mint a fejfájás és a migrén közötti különbségre. A PMDD leggyakoribb tünetei közé tartozik a fokozott ingerlékenység, a szorongás és a hangulatingadozás.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

webp_net-resizeimage-3.png

 

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3217797409
süti beállítások módosítása