Tippek és egy szuper recept: ezekkel enyhítheted a PMS tüneteit

Szponzorált tartalom

2022. április 19. Kontent

shutterstock_1748035274_pm6.jpg

A PMS változatos tünetekkel jelentkezhet: van, aki falánksággal küzd, esetleg ödémától szenved, míg másoknak depressziós panaszaik lesznek. Mutatjuk, milyen praktikákkal enyhítheted a kellemetlenségeket attól függően, hogy melyik PMS-altípusba tartozol.

Az elmúlt évek alatt szerencsére egyre többet beszéltünk a PMS-ről , így már nem kell nagyon bizonygatni, hogy a premenstruális szindróma nem csupán női hiszti, hanem nagyon is létező és igen változatos tünetegyüttes, amelynek skálája meglehetősen széles: a fájdalmas alhasi görcsöktől kezdve az ingerlékenységen és a farkaséhségen át egészen a depresszióig terjedhet.

Egy korábbi cikkünkben arra is részletesen kitértünk, hogy a domináns panaszoktól függően a PMS 5 altípusát különböztethetjük meg, ezúttal pedig azt mutatjuk meg, milyen praktikákkal enyhíthetjük az egyes típusokra jellemző vezető tüneteket.

●      H típus: „hiperhidráció”

A hiperhidráció vízvisszatartást jelent. Ebbe a PMS-típusba tartozol, ha mellfeszülést, kéz- és lábdagadást tapasztalsz a menstruációt megelőző napokon. Ezek a panaszok a vízvisszatartás (ödéma) következtében jelentkeznek.

Mit tehetsz ellene?

Bizonyos ételek mellőzésével és megfelelő mennyiségű folyadék fogyasztásával sokat tehetsz a tünetek enyhítése érdekében. Érdemes a menstruáció várható időpontja előtt néhány nappal csökkentened a sóbevitelt, ugyanis a sóban található nátrium fokozza a vízvisszatartást. Ugyanezért kerüld ebben az időszakban a túlsózott kész- és gyorsételeket is, egyél helyettük inkább banánt, mazsolát, mivel ezeknek magas a káliumtartalma, amely enyhíti a puffadást. A lábduzzanat mérséklésére használj jeges borogatást, vagy áztasd a lábadat jeges vízben.

●      „D2 típus – a depressziótól szenvedő

Ebbe a PMS-kategóriába azok tartoznak, akikre jellemző a levertség, a “nyomott” hangulat: ők a menzesz előtt lelkileg könnyen mélypontra kerülnek, de az is előfordulhat, hogy alvászavarral küzdenek.

Mit tehetsz ellene?
Ahhoz, hogy a lelki mélypontokat jobban viseld, érdemes elsajátítanod stresszoldó módszereket, ami lehet meditáció, jóga, masszázs, pilates, vagy akár egy nagy séta. Amennyiben ezeken a napokon alvásproblémáid lennének, használj illóolajokat, nyugtató zenével hangolódj a lefekvéshez, és biztosíts magadnak minél nagyobb nyugalmat az éjjeli alváshoz. Csendesítsd el a szobádat, sötétíts be, kapcsold ki az okostelefonodat, a laptopodat, és elalvás előtt lehetőleg ne horrorsztorikat olvass.

●      „A” mint „anxietas” – a szorongó típus

Az „A” típusú nőket leginkább a hangulati labilitás jellemzi, amit gyakran szorongó érzés kísér. Ilyenkor történhet meg, hogy a PMS-sel küzdő nő az egyik pillanatban még vidám, a másikban levert, esetleg minden apróságon megsértődik, vagy akár el is sírja magát ezek miatt.

Mit tehetsz ellene?
Számodra segítség lehet a nyugtató teák, az illóolajok használata, a mozgásformák közül pedig sokat segíthet a jóga, valamint a tudatos légzés elsajátítása. Ebben témában remek ingyenes videókat találhatsz a YouTube-on, ez például egy kimondottan a stresszoldást segítő gyakorlatsor, amelyet 25 perc alatt elvégezhetsz:

25 perc STRESSZOLDÓ JÓGA | Engedd el

●      „C” mint „craving” – az állandóan éhes típus

A „craving” jelentése „sóvárgás”. Az ebbe a PMS-típusba tartozók a menzesz előtt gyakran küzdenek fokozott éhségérzettel, farkaséhséggel, és úgy érzik, mintha a gyomruk egy feneketlen kút lenne, ami elnyel mindent, de sosem telik meg. Ha ebbe a csoportba tartozol, akkor te vagy az, aki ezeken a napokon feltépi a hűtőt és mindent felfal, aki kirámolja az otthoni nasikészletet, még akkor is, ha éppen diétázik.

Mit tehetsz ellene?
Ha te is farkaséhes vagy a menzesz előtti napokban, a csoki és a sok „üres” szénhidrát helyett érdemesebb aszalt vagy friss gyümölcsöt, banánt, joghurtot enned, amelyek elfogyasztása kevésbé okozhat súlytöbbletet, illetve mardosó bűntudatot.

Próbáld ki például a három összetevős joghurttortát, ami cukor- és lisztmentes, ráadásul fél óra alatt elkészíthető.

Mi kell hozzá?

  • 6 tojás,
  • 100 g eritrit, 2-3 evőkanál méz (ezzel csak akkor kell ízesíteni, ha natúr joghurtot használsz)
  • 60 g kukoricakeményítő,
  • 600 g joghurt.

Keverd össze az összetevőket, majd öntsd egy sütőpapírral bélelt tortaformába és tedd be az előmelegített sütőbe.  Süsd aranybarnára, majd hagyd teljesen kihűlni, mivel eleinte nagyon puha, ezért idő kell, amíg megszilárdul. Natúr joghurt helyett használhatsz gyümölcsjoghurtot, illetve a krémbe keverhetsz igazi gyümölcsöket is.

Forrás: Easy 3 ingredients yogurt cake! No flour yogurt cake recipe

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

webp_net-resizeimage-3.png

 

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8317804137
süti beállítások módosítása