Ezért szünetelhet egy fiatal nőnél a menstruáció

Szponzorált tartalom

2022. április 21. Kontent

shutterstock_299051684_pm7_1.jpg

Ha elmarad a menstruációd, az arra figyelmeztet, hogy a tested nem működik megfelelően. A cikluszavar hátterében számos probléma állhat: étkezési zavarok, megerőltető versenysport, alultápláltság, sőt a történelem során az is kiderült, hogy a túl sok stressz és egyéb traumák ugyancsak befolyásolhatják a női periódust.

A menstruáció elmaradásáról Bogár Nikolett, exmodell bőven tud mesélni, mint ezt meg is tette A divatipar és az evészavarok – A kifutók veszélyei című könyvében, amelyben a saját étkezési zavaráról is részletesen beszámol.  A kötet lapjain nyíltan beszél a modellek körében gyakori evészavarokól, az anorexia nervosáról és a bulimiáról. Mindkettő komoly pszichiátriai kórkép, amely halállal is végződhet.

Niki is életveszélyes állapotban került kórházba, miután évekig éheztette a testét, mígnem a 180 centis testmagasságához képest mindössze harmincnyolc kilóra fogyott. A fiatal lány egy nemzetközi modellverseny után került a nemzetközi divatszakmába, ahol olyan divatházaknak modellkedett, mint a Chanel, a Dior, Giorgio Armani vagy a Dolce&Gabbana. 2013-ban azonban abbahagyta a modellkedést, és gyógyszerésznek tanult. A karrierje során súlyos anorexia alakult ki nála, a kóros nem evés és a túlzásba vitt sport hatására pedig a jelentős súlyvesztés mellett a menstruációja is megszűnt.

Bogár Nikolett a kifutón:

A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Nikolett Bogár (@nikolettbogar) által megosztott bejegyzés

 

A menzesz elmaradása egyáltalán nem ritka olyankor, ha egy nő teste nem jut elég tápanyaghoz. Az anorexia nervosában szenvedők 66-84%-ánál fordul elő amenorrhoea, vagyis a menstruáció elmaradása, további 6-11%-nál pedig gyenge vagy ritka menstruáció. A bulimiában szenvedő nők (ők azok, akik falásrohamokat követően meghánytatják magukat) körülbelül 7-40%-a számol be amenorrhoeáról, míg a fiatalabb serdülőknél előfordulhat, hogy az evészavar következtében az első menstruáció eleve késve jelentkezik.

Amenorrhoea, azaz a menstruáció elmaradása leggyakrabban akkor fordul elő, amikor a szervezet "relatív energiahiányos" állapotba kerül, azaz a kalóriabevitel rendszeresen jóval kevesebb, mint az elégetett energia. Ez az állapot megzavarja a menstruációt szabályozó hormonciklust. Néhány anorexiás esetében azonban a betegség alatt is megmarad a menstruáció, míg másoknál a menstruáció már azelőtt leáll, hogy a betegségük miatt fogyni kezdenének. De nemcsak a kóros fogyás, hanem a mértéktelen evés is menstruációs zavarokat okozhat. A menstruáció megszűnése az evészavarban szenvedő embereknél a kezdődő menopauzához hasonló tünetekkel járhat együtt:

  • kognitív problémák
  • alvászavarok
  • hangulatváltozás
  • éjszakai izzadás

 

A túl sok stressz is hatással van a ciklusra

Ahogy az élet számos más területére, úgy a menstruációs ciklusra is hatással lehet a túlzott stressz. A stresszes helyzetek során ugyanis a szervezetünkben stresszhormonok szabadulnak fel, amelyek befolyásolják a biológiai folyamatainkat, illetve hatással vannak az agyalapi mirigyre. Az agyalapi mirigy a menstruációs ciklust irányító hormonok, köztük az anyasági hormonnak nevezett prolaktin termeléséért is felelős. Ennek a hormonnak a szintje tartós stressz hatására megemelkedhet, ami negatív következményekkel járhat: felboríthatja a menstruációs ciklust, megakadályozhatja a teherbeesést, valamint csökkentheti a libidót is.

Megfigyelték, hogy a nagy stressz, és az átélt traumatikus élmények hatására sok nőnek elmaradt a havi vérzése.  A második világháború alatt, a holokauszt reproduktív korú női túlélőinek jelentős része számolt be arról, hogy elmaradt a menstruációja. A History Today cikkében lehet olvasni a lengyelországi Bielskóból származó Gerda Weissmanról, aki 15 éves volt, amikor deportálták, és a szörnyű tábori körülmények között neki is abbamaradt a menstruációja. Mint fiatal lány, aggódott, hogy már nem lehet soha többet gyermeke, hogy a menstruációja nem fog visszatérni. Később, a szabadulása után pedig arról elmélkedett, hogy a túlélése egyik fő oka az volt, hogy gyermeket akart. A cikkben Charlotte Delbo francia publicista, ellenállási harcos és Auschwitz-túlélő egy beszélgetésre emlékezett vissza, amely női foglyok között zajlott a lágerben:

„Felzaklató, hogy nem megyünk át azokon a tisztátalan időszakokon... Kezdjük úgy érezni magunkat, mint egy öregasszony” – emlékezett vissza egy fiatal lány szavaira.

A legtöbb reproduktív korú nő abbeli félelme, hogy a menstruációja nem fog visszatérni, szerencsére alaptalannak bizonyult, aki ugyanis túlélte a holokauszt borzalmát, a felszabadítás után felgyógyult és újra megerősödött, azt tapasztalta, hogy a ciklusa visszaállt.

Hirdetés

Kikészülsz, mielőtt megjön, vagy rendszertelen a menzeszed? A Premens tabletta segíthet! A hormonmentes Premens tabletta barátcserje-kivonatot tartalmazó gyógyszer. A gyógynövény összetevői pozitívan hatnak a női hormonális szabályozórendszer működésére, így a Premens nem csupán a PMS, de a menstruációs cikluszavar kezelésére is hasznos lehet. A megfelelő hatás kialakulása érdekében a gyógyszer szedését több cikluson át érdemes folytatni. A Premens az egyetlen barátcserje-tartalmú gyógyszer Magyarországon, melynek hatását és biztonságosságát több vizsgálat is alátámasztja, szemben a barátcserje-tartalmú étrend-kiegészítőkkel, melyek használata terápiás célra nem javasolt a hatóságok által.

webp_net-resizeimage-3.png

 

Vény nélkül kapható barátcserjekivonat-tartalmú gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr6517807941
süti beállítások módosítása