Női és férfi klimax: ezek a legnagyobb különbségek

Szponzorált tartalom

2022. július 20. Kontent

shutterstock_160164149_rf4.jpg

Sokáig mítosznak tartották, hogy a női klimaxhoz hasonlóan a férfiak életében is beköszönthet egy változásokkal teli időszak. Ma már jól tudjuk, hogy létezik az andropauza, a férfi változókor, ugyanakkor azzal is fontos tisztában lenni, hogy a két folyamat között nagy eltérések mutatkoznak.

Az öregedéssel egy időben rengeteg változás következik be az emberi szervezetben, az egyik ilyen történetesen hormonális jellegű. Fontos, hogy tisztában legyünk ezekkel a változásokkal, mert számos tünetre csak úgy találhatunk enyhülést, ha tudjuk, hogy az miből fakad.

Ilyen a nők és a férfiak életében a változókor, amikor a hormonális folyamatok miatt egy sor egyéb változás is történik a pszichénkben és a testünkben egyaránt. A menopauza idején, ami ugye a nők természetes öregedési folyamata, a petefészkek működésének hanyatlásával a menstruáció teljesen és véglegesen megszűnik. A menopauza időpontjának megállapítása utólag lehetséges, mégpedig akkor, ha egy nőnél 12 egymást követő hónapban kimaradt a menstruáció. A diagnózisig a nők számos tünetet tapasztalnak, ami általában a menopauza előtti állapotot jelzi. A diagnózishoz vérvizsgálatra is szükség lehet az ösztrogén, a progeszteron, a tesztoszteron és a tüszőstimuláló hormon (FSH) szintjének mérésére. 

A hormonszintek jellemző változása alapján biztosan kimondható a változókor diagnózisa, ami a következő tünetekkel jár együtt:

  • a menstruáció végleges elmaradása
  • hőhullámok
  • hüvelyszárazság
  • csökkent nemi vágy
  • depresszió
  • szorongás
  • álmatlanság
  • súlygyarapodás
  • húgyúti fertőzések
  • fejfájás
  • hajhullás vagy a haj elvékonyodása
  • száraz bőr
  • hangulatváltozások
  • letargia

Teljesen nyilvánvaló, hogy a női változókor rendkívül változatos tüneteket okozhat, amelyek jelentős kellemetlenségekkel, akár az életminőség megváltozásával is járhatnak. Egy vizsgálat, amelyet 106, posztmenopauzában lévő nőn végeztek el, megállapította, hogy mindannyian tapasztalták a fent említett tünetek valamelyikét. Az érzelmi problémák, a fejfájás és a letargia voltak a leggyakrabban előforduló tünetek. Sajnos a változókor idején, de leginkább a menopauza utáni 1-2 évben a legtöbb nőnek meg kell küzdenie ezekkel a panaszokkal, de vannak olyan kezelési lehetőségek, amelyek célja a tünetek kontrollálása és lehetőleg minimalizálása addig, amíg a szervezet meg nem találja az új egyensúlyát.

Mi az andropauza?

A „férfi klimaxot” andropauzának is nevezik, amely a szakemberek szerint félrevezető, mert azt sugallja, hogy a tünetek a középkorúak tesztoszteronszintjének hirtelen csökkenése miatt jelentkeznek, hasonlóan a női menopauzához. De ez nem igaz.

Bár a tesztoszteronszint a férfiak korával csökken, nem valószínű, hogy ez önmagában bármilyen problémát okozna.

A tesztoszteron a férfiak mély hangjáért, arc- és testszőrzetéért, valamint izomtömegéért felelős hormon. Ennek szintje 30 éves kor felett, az öregedés során csökken, ám csak lassan és fokozatosan, évente körülbelül 1-2 százalékkal lesz kevesebb.

Az andropauza tünetei:

  • kopaszodás vagy a hajszálak elvékonyodása
  • erekciós zavarok
  • hőhullámok
  • depresszió
  • szorongás
  • hangulatváltozások
  • alacsony energiaszint
  • izomtömeg elvesztése
  • a testzsír növekedése (a testzsír tömege is hatással van az erektilis funkcióra)

Általában ezek a tünetek meglehetősen gyakoriak számos más betegségben, ezért elengedhetetlen, hogy vérvizsgálatot végezzenek a tesztoszteronszint mérésére. Ezen kívül más vizsgálatokat is alkalmaznak, hogy kizárják azokat a körülményeket, amelyek a fent említett tüneteket okozhatják. Ha ezeket a betegségeket kizárták, akkor lehet kimondani az andropauza diagnózisát. Érdekesség, hogy egy vizsgálatban, amelyet andropauzában lévő férfiak bevonásával folytattak, a megkérdezett férfiak által említett leggyakoribb tünet a libidó, vagyis a nemi vágy csökkenése volt.

A 3 legfontosabb különbség a menopauza és az andropauza között

1. A menopauza meddőséggel jár együtt, az andropauza nem.

Közismert tény, hogy a menopauza beköszöntével végleg és visszafordíthatatlanul megszűnik a nők termékenysége, azonban folynak kutatások annak tesztelésére, hogy létrehozható-e átmeneti termékenység a menopauzában lévő nőknél. Bár az andropauza merevedési zavarokat vagy akár impotenciát (közösülésre való képtelenséget) is okozhat, a férfiak termékenységét nem befolyásolja. A tesztoszteronszint csökkenése ellenére a férfiak mindig képesek életképes spermiumokat (hímivarsejteket) termelni. Ez az egyik legjelentősebb különbség a menopauza és az andropauza között.

2. A menopauza idején a hormontermelés viszonylag gyorsan, andropauzával viszont fokozatosan csökken.

A menopauzában a petefészkekben termelődő hormonok jelentős és gyors csökkenése a nők többségénél erős testi és lelki tünetekkel jár. A férfiaknál az andropauza esetében a hormonszintek fokozatos és lassú csökkenése hosszabb ideig, akár évekig is eltarthat, amíg a veszteség olyan jelentős mértékűvé nem válik, hogy tüneteket okozzon. Valójában a férfiak egy része soha nem tapasztal komolyabb tüneteket.

3. A menopauza minden nőt érint, az andropauza pedig gyakran csak az alacsony tesztoszteronszintű férfiaknál jelenik meg.

A menopauzát eredményező élettani folyamatok miatt elkerülhetetlen, hogy életének egy bizonyos pontján minden nő megtapasztalja ezt az állapotot. A menopauza jellemzően 40-60 éves kor között következik be. Az előbbi meglehetősen korai, az utóbbi pedig késői életkornak számít. Megállapították, hogy Európában a menopauza átlagos életkora 55 év, Észak-Amerikában 51,4 év, Latin-Amerikában 48,6 év, Ázsiában pedig 51,1 év. Ezzel szemben az andropauza nem feltétlenül érint minden férfit.

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.

remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr7317883061
süti beállítások módosítása