Gyógynövények is segíthetnek a változókor tüneteinek enyhítésében

Szponzorált tartalom

2022. július 22. Kontent

shutterstock_1923216785_rf5_elonezet.jpg

Bármennyit fejlődött is az orvostudomány, a gyógynövényeket ma is bevetjük különféle egészségi problémák kezelésére. Ebben a cikkünkben összeszedtünk pár olyan, hagyományos medicinát, amelyet a menopauzával gyakran együtt járó tünetek enyhítésére alkalmaznak.

A nagyanyáink közül még sokan jól tudták – főleg azok, akik vidéken nőttek fel –, hogy az erdők, rétek növényei gyógyhatásuk révén különböző betegségek gyógyítására is alkalmasak. Sokáig szájról szájra terjedt, melyek azok a növények, amelyek gyógyhatással bírnak, a lányoknak az anyák, nagyanyák tanították meg a különféle főzetek kikeverését, vagy azt, milyen panaszra milyen növényt kell keresni. Máig sem feledkeztünk el róluk, és egyre több kutatás igazolja, hogy bizonyos növényeknek valóban van gyógyító hatásuk.

A klimax gyakori tünetei közé tartoznak a hőhullámok, a hüvelyszárazság, az éjszakai izzadás, amelyek mellett előfordulhat súlygyarapodás, rendszertelen menstruáció, labilis hangulat, csökkent nemi vágy, rossz alvás, fejfájás, szorongás és depresszió. Mivel teljesen természetes folyamatról van szó, a kezelések elsősorban a tünetek enyhítését célozzák. Számos gyógyszer áll rendelkezésre, de a mellékhatások kockázata miatt sok nő a hagyományos kezelések mellett – vagy helyett – alternatív terápiákat alkalmaz. Íme pár gyógynövény és táplálékkiegészítő, amelyeket gyakran használnak a változókor tüneteinek kezelésére.

1. Poloskavész

A poloskavész, vagy Cimicifuga racemosa Észak-Amerika keleti régióiban őshonos növény. Az amerikai őslakosok régóta használták különféle betegségek kezelésére, napjainkban leggyakrabban a menopauzával járó éjszakai izzadás és a hőhullámok enyhítésére alkalmazzák. A gyógynövény speciális kivonatával végzett vizsgálatok tudományosan is igazolták, hogy ez a hormonmentes kezelés képes enyhíteni a változókori testi panaszokat, köztük a hőhullámokat és a fokozott izzadást. A gyógynövényből ma már gyógyszert is készítenek.

2. Vörös lóhere

A vörös lóhere (Trifolium pratense) a hüvelyesek családjába tartozó lágyszárú virágos növény. Gazdag forrása az izoflavonoknak. Ezek a vegyületek a szervezet ösztrogénreceptoraihoz kötődve fejtenek ki a hormonéhoz hasonló hatásokat, ezáltal segíthetnek enyhíteni a menopauzával járó tüneteket. A vörös lóherét gyakran használják különböző változókori panaszok, köztük a hőhullámok, az éjszakai izzadás és a csontvesztés kezelésére vagy megelőzésére. Súlyos mellékhatásokról nem számoltak be, de enyhe tünetek, például fejfájás és hányinger előfordulhatnak. Megbízható adatok hiánya miatt a vörös lóherét nem szabad 1 évnél hosszabb ideig alkalmazni. Továbbá a virágos növény nem biztonságos gyermekek, terhes vagy szoptató nők, illetve olyan nők számára, akiknek mellrákjuk vagy más hormonérzékeny rákos megbetegedésük van.

3. Dong quai

A dong quai (Angelica sinensis), más néven kínai angyalgyökér (angol fordításban női ginzeng) ázsiai gyógynövény, amely a zellerrel, sárgarépával és petrezselyemmel áll közeli rokonságban. Természetes élőhelye Kína, Korea és Japán hűvösebb régióiban található. A dong quait gyakran használják a hagyományos kínai orvoslásban a nők egészségének támogatására, valamint a premenstruációs szindrómával (PMS) és a menopauzával kapcsolatos tünetek kezelésére. Népszerűsége ellenére nagyon kevés humán kutatás támasztja alá a dong quai hatékonyságát a menopauza tüneteire. A dong quai a legtöbb felnőtt számára általában biztonságos, de fokozhatja a bőr napérzékenységét. Vérhígító hatása is lehet, ezért használata nem javasolt azok körében, akik vérhígítót szednek.

4. Ligetszépeolaj

A parlagi ligetszépe (Oenothera biennis) magjából ligetszépe- (vagy angol fordításban estikankalin-)olajat (EPO) készítenek. Ez a virágos növény Észak-Amerika középső és keleti részén őshonos, és magolaját gyakran használják a menopauza olyan tünetei és szövődményei kezelésére, mint a hőhullámok és a csontritkulás.

5. Maca

A maca (Lepidium meyenii) egy perui zöldségnövény, abba a családba tartozik, amelybe a brokkoli, a káposzta és a kelbimbó is. A hagyományos népi gyógyászatban évszázadok óta használják például vérszegénység, meddőség, a hormonális egyensúly hiánya és bizonyos menopauzális tünetek, például csökkent nemi vágy, kedvetlenség és hüvelyszárazság kezelésére.

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.

remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4717883067
süti beállítások módosítása