Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ezért alakul ki az együttlét után a felfázásként ismert hólyaghurut

Szponzorált tartalom

2022. október 26. Kontent

shutterstock_1758537683_uz4.jpg

Nászutas betegségként is emlegetik a kellemetlen, akár a nemi életet is megkeserítő hólyaghurutot, amely gyakran az intim együttlétek után jelentkezik.

„Az első nyaralásunk alkalmával, friss szerelmesekként sok időt töltöttünk együtt a hálószobánkban, ám a boldog órákat keserves napok követték. Sürgető pisilési ingerre ébredtem, és minden egyes pisilést égő érzés kísért” – meséli Anna, aki másnap hiába itta literszámra a folyadékot, a fájdalom és a panaszok nem akartak enyhülni. A nap végén felkeresték a helyi ügyeletet, ahol egy vizeletvizsgálat után kiderült, hogy Annának hólyaghurutja van, és bizony antibiotikumra van szükség. Anna esete nem egyedi, sok nő küzd a szexuális együttlétek után jelentkező hólyaghuruttal. Egyeseknél annyira sűrűn ismétlődhetnek a panaszok, hogy a betegség akár a párkapcsolatra is hatással lehet, hiszen a visszatérő fájdalmaktól való félelem a szextől való tartózkodásba csaphat át.

A „felfázásként” emlegetett húgyúti fertőzés akkor alakul ki, amikor a végbélből és a hüvelyből származó különböző baktériumok a húgycsőbe, majd a húgyhólyagba kerülnek, ahol elszaporodnak és gyulladást okoznak. Ahogy azt korábban is írtuk, a fertőzések 90 százalékát a végbélből és a hüvelyből származó baktériumok okozzák, és a szex közbeni mozgások elősegítik, hogy a kórokozók a húgycsövön keresztül a hólyagba kerüljenek. A hólyagban aztán szaporodni kezdenek, aminek folyományaként jön a sűrű pisilési inger és a vizelést követő fájdalom. A fertőzés kialakulását több tényező is elősegíti, ilyen például a férfiakénál rövidebb női húgycső, a vizelet tartogatása vagy a kismedence átmeneti lehűlése. A szakemberek szerint nagyobb eséllyel alakul ki a betegség az első együttlét után, és a partnerek gyakori váltogatása is kockázati tényező lehet.

Ha csökkenteni szeretnénk az esélyét, hogy újra és újra kialakuljon a fájdalmas fertőzés, érdemes gondot fordítani a megelőzésre. Mutatjuk, mikre figyelj a szexuális együttlét előtt és után!

  • Szex után irány a mosdó!
    Lehet, hogy lehangoló tanácsnak tűnik, de az egyik legfontosabb lépés a hólyag kiürítése, azaz a pisilés, együttlét előtt és után is. Ezzel ugyanis megakadályozható, hogy a kórokozók a húgyhólyagban pangó vizeletben elszaporodjanak. Nem garancia a sikerre, de segítheti a probléma megelőzését.
  • Ne feledd a folyadékpótlást!
    A rendszeres pisilés a mindennapokban is fontos, ezért fogyassz napi 2-2,5 liter folyadékot, így biztosíthatod a húgyutak „átmosását”, amivel kiürülnek a húgycsőbe került baktériumok. Legalább ennyire fontos, hogy ne tartogasd a vizeletet, mert a pangó vizelet kedvező körülményeket teremt a kórokozók szaporodásához, ráadásul még további problémákat is okozhat a visszatartott pisilés. Erről bővebben itt írtunk
  • Legalább ennyire fontos a higiénia (mindkét fél számára), vagyis a szexuális együttlét előtti mosakodással megszabadulhatunk a gáttájékon megtelepedett kórokozók nagy részétől. A megfelelő higiénia természetesen a férfiakra is vonatkozik.

Mit tegyünk, ha jelentkeznek a kellemetlen tünetek?
Sajnos nem száz százalékban segít a megelőzés, ezért jó tudni, mit tehetünk, ha beütött a baj. Már az első gyanús tüneteknél kezdjünk el sok folyadékot inni, és bármennyire kellemetlen vagy fájdalmas, menjünk el minél többször pisilni. Érdemes bevetni vizelethajtó és fertőtlenítő hatású gyógynövényeket, akár tea vagy ülőfürdő formájában. Fontos, hogy az enyhe, első tünetek jelentkezésénél kezdd el a kezelést, ugyanis a baktériumok nagyon gyorsan szaporodnak, a számuk kb. 20 perc alatt megduplázódik.

A gyógyszertárakban találunk számos vény nélkül kapható készítményt, amelyek az enyhe húgyúti fertőzések esetében hatékonyak, ám irány az orvos, ha nem szűnik a folyamatos vizelési inger, a pisilés rendkívül fájdalmas, esetleg véres vizeletet tapasztalunk. Ilyen esetben sajnos már nagy eséllyel antibiotikumra van szükség. A jó hír az, hogy a rövid gyógyszeres kúra megszünteti a gyulladást és ezzel együtt a kellemetlen tüneteket is. Az antibiotikumos terápia után ne feledkezzünk meg a hüvelyflóra visszaállításáról sem. Az antibiotikum ugyanis sajnos a szervezet jó baktériumait is megtizedeli, így felborulhat a hüvelyed kényes egyensúlya, amely egy újabb baj, a bakteriális hüvelyfertőzés forrása lehet. A normál flóra visszaállítására a helyi hatású készítmények széles tárházából válogathatunk, amelyeket szintén recept nélkül szerezhetünk be a patikákban.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr917962292
süti beállítások módosítása