Tudtad, hogy a hüvelyednek is van egy egyedi „ujjlenyomata”?

Szponzorált tartalom

2023. március 10. Kontent

shutterstock_794523025_vg3.jpg

Ahogy az ujjlenyomatunk, úgy az intimzónánk ökoszisztémája is egyedi, épp ezért mindenkinek személyre szabottan kell óvni annak kényes egyensúlyát.

Élővilágunk, a hüvely

A hüvelyünk, bármilyen furcsán hangzik is, gazdag élővilággal rendelkezik, baktériumok és gombák sokasága él benne. Az egyensúlyt a tejsavtermelő baktériumok tartják fenn, amelyek megakadályozzák a hüvelyben a kórokozók túlzott mértékű szaporodását. A rendszer minden nőnél ugyanolyan szisztéma alapján működik (erről ebben a cikkben írtunk részletesebben), ugyanakkor nincs két szervezet, amelyben pont ugyanolyan arányban lennének jelen a különféle Lactobacillus-törzsek. Sőt, nemcsak személyenként, hanem életszakaszonként is eltérő lehet a hüvelyflóránk összetétele. Akadnak olyan időszakok, amikor könnyebben megbomlik a kényes egyensúly, például az ovuláció után, várandósság idején vagy a változókorban hajlamosabbá válhatunk a hüvelyi fertőzésekre. A különféle gyógyszerek, mint a fogamzásgátlók vagy az antibiotikumok szedése is felboríthatja a hüvelyflóra egyensúlyát. Utóbbi azért okoz károkat, mert a megcélzott kórokozók mellett a hüvelyt védő baktériumokat is megtizedelheti.

Mi történik, ha felborul az egyensúly?

Ha a mikrobiológiai egyensúly felborul, az a hüvelyben egyébként normálisan jelen lévő kórokozók elszaporodásához vezet, ami hüvelyi fertőzést okoz. Leggyakoribb ezek között a bakteriális fertőzés, az úgynevezett bakteriális vaginózis, a második helyen pedig a hüvelygomba, avagy candidiázis áll. A hüvelyi fertőzések bármely életkorban előfordulhatnak, de leggyakrabban a szexuálisan aktív, fogamzóképes korú nőket érintik.

Óvjuk a belső egyensúlyt!
Épp ezért gondoskodnunk kell a hüvelyflóránk regenerálásáról, megóvásáról, amit különböző módokon tehetünk meg. Az antibiotikumkúra mellett érdemes olyan tejsavtartalmú készítményeket alkalmazni, amelyek segítenek helyreállítani a hüvely élettani pH-értékét. Prebiotikum összetevőikkel táplálják a testünk saját baktériumait, és nem módosítják az egyénenként változó, egészséges hüvelyflóra összetételét.

Életmódbeli praktikákkal is segíthetünk rendet tartani a hüvelyünkben

Talán nem is gondolnád, de felboríthatja a kényes egyensúlyt egy tampon, a hormonális fogamzásgátlás, a műszálas fehérnemű vagy a szexinek mondott tanga viselése, a tartós stressz, a túl sok élesztő, illetve szénhidrát fogyasztása is. A felsoroltak mind-mind befolyásolják az intim zónánk nyugalmát – még ha ezek a rossz szokások csupán közvetett okozói is a problémának.

Íme néhány egyszerű praktika, amelyeket könnyű betartani, és amelyek segítenek fenntartani a kényes intim egyensúlyt:

  • Szex előtt és után mosakodj meg odalent, de elég csak tiszta vízzel. A parfümös, illatosított dolgokat nem szereti a hüvelyed.
  • Kézmosás nélkül nincs szex!
  • Használj pamut fehérneműt, a rosszul szellőző műszálas anyagok kedveznek a kórokozók elszaporodásának.
  • Felejtsd el az irrigátort, a hüvelyöblítéssel ugyanis kimosnád odabentről az értékes hüvelyflórát is, megszüntetve ezzel éppen azt a savas közeget, amely arra hivatott, hogy megvédjen a különböző fertőzésektől. Ugyanezért kerülendő a lúgos szappanok és az intimspray-k használata is.
  • Ha uszodába mész, ne maradj sokáig vizes fürdőruhában, ugyanis a nedves környezet felettébb kedvez a gombák és baktériumok szaporodásának.
  • Tampont lehetőleg ritkán használj, ha pedig mégis szükséges, akkor legfeljebb pár órán keresztül viseld, a felhelyezés előtt és után pedig mindig moss kezet.
  • Hanyagold a cukrot, az alkoholt, a dohányzást és a túl sok koffeint.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. C-vitamint is tartalmaz, amely közismerten kiváló immunerősítő és antioxidáns. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL  A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr5918066958
süti beállítások módosítása