Veszélybe sodorhatja a terhességet egy kezeletlen bakteriális vaginózis (BV)

Szponzorált tartalom

2023. március 17. Kontent

shutterstock_2116569821_vg5.jpg

A bakteriális hüvelyfertőzés nemcsak kellemetlen tünetekkel, hanem kifejezetten veszélyes következményekkel is járhat: meddőséget és vetélést is okozhat.

Bakteriális vaginózissal a legtöbb nő találkozik az élete során, a 15 és 44 év közötti korosztály körében rendkívül gyakori probléma. Erre a jól ismert hüvelyfertőzésre fontos odafigyelni, hiszen a termékenységre is hatással lehet. Nem véletlen, hogy a meddőségi klinikák számos vizsgálat mellett a gyermekre vágyó nők hüvelyváladékának tenyésztését is kérik.

Okkal kérik a tesztet: egy dán, 130 lombikprogramban részt vevő páciens bevonásával zajlott kutatásból kiderült, hogy az abnormális hüvelyi baktériumszintű nőknek csupán 9 százaléka esik teherbe a kezelést követően. A kutatásokból azt is tudjuk, hogy a bakteriális vaginózissal (BV-vel) küzdő nők körében hatszor gyakoribb a vetélés és kétszer gyakoribb a koraszülés.

Sajnos a BV felismerése nem mindig könnyű, így a kezeletlen fertőzés sokszor nem a nő gondatlanságából fakad. Előfordulhat ugyanis, hogy a BV tünetmentes, mialatt a fertőzés hónapokig, sőt akár évekig fennállhat. Megeshet az is, hogy a megváltozott hüvelyváladék megszokottá válik, és ezért a beteg nem fordul orvoshoz. Sajnos a betegségnek ez a legveszélyesebb verziója, ugyanis hiába nincsenek látványos panaszok, attól függetlenül a fertőzés tartósan fennáll, a baktériumok a méh üregébe, majd a petevezetékekbe is feljutnak, ami akár kismedencei gyulladást vagy a petevezeték visszafordíthatatlan károsodását, elzáródását okozhatja. Megnőhet a méhen kívüli terhesség kockázata, krónikus kismedencei fájdalom alakulhat ki, illetve extrém esetben akár kóros citológiai elváltozáshoz is vezethet.

A kezeletlen bakteriális vaginózis terhesség idején is aggályos, és nemcsak az anyát, de a magzat épségét, egészséges fejlődését is veszélyeztetheti. Akár vetéléshez, vagy a terhesség későbbi szakaszában koraszüléshez is vezethet.

Dr. Bartha Tünde az Egészségkalauznak elmondta, hogy a hüvelyi szülés során is gondot okozhat, ugyanis a hüvelyben lévő baktériumok bejutnak a magzat tápcsatornájába, és bizonyos baktériumok légzési nehézséget okozhatnak a babának a születést követően. Nem véletlen, hogy ezekre a baktériumokra célzott szűrés történik a terhesség végén.

Ráadásul a várandós nők szervezete jobban ki van téve a hüvelyfertőzéseknek, hiszen terhesség alatt a női nemi hormonok (ösztrogén, progeszteron) szintje jelentősen eltér a várandósság előtti időszakétól. Mindezek hatására megváltozhat a hüvely normál flórája, és könnyebben alakulhatnak ki hüvelyfertőzések, amelyek veszélyesek lehetnek a magzatra. A fertőzések kockázata a terhesség utolsó harmadában ráadásul megemelkedhet, mert ekkor kissé tágabbá válik a hüvely, ami fogékonyabbá teheti a várandósokat a fertőzésekre.

A bakteriális hüvelyfertőzéssel érdemes szakemberhez fordulni. A terápia rendszerint többlépcsős, az antibiotikumkúra után a normál hüvelyflóra visszaépítése, majd megóvása is elengedhetetlen a fertőzés visszatérésének megelőzése érdekében.

Hogyan védheted a hüvelyflórádat?

  • Bár nem szexuális úton átvihető fertőzésről van szó, kerüld a védekezés nélküli együttlétet, mert az megnöveli a BV kialakulásának kockázatát.
  • Lehetőleg iktasd ki az étrendedből a finomított szénhidrátot tartalmazó, magas cukortartalmú ételeket.
  • A sporttevékenység után az átizzadt fehérneműt cseréld szárazra, a nedves környezet ugyanis kedvez a kórokozók elszaporodásának.
  • Hagyj fel a hüvelyöblítéssel vagy az irritáló hatású intim lemosók használatával, mert könnyen vezethetnek bakteriális vaginózis kialakulásához. Az efféle termékek használata során ugyanis a hüvelyben jelen lévő, a normál hüvelyi mikrobiom részét képező Lactobacillusok száma jelentősen lecsökken, így a hüvely természetes védekezőképessége is gyengül.
  • A hüvelyi mikrobiom, vagy más néven a hüvelyflóra egyensúlyát befolyásolhatja a hormonális fogamzásgátlók vagy az antibiotikumok használata, de a nem légáteresztő fehérnemű is kedvez a kórokozók elszaporodásának.

Hirdetés

A Vitagyn C hüvelykrém hármas hatásával segít a hüvelyflóra helyreállításában

Vitagyn C hüvelykrém bakteriális vaginózis megelőzésére és kiegészítő kezelésére szolgál. A hármas hatású hüvelykrém tejsavtartalmának köszönhetően helyreállítja a hüvely élettani pH-értékét, ezzel gátolja a kórokozók szaporodását, ráadásul egyik összetevője, a maltodextrin révén táplálja a szervezet saját Lactobacillus-flóráját, tehát segít a hüvelyflóra helyreállításában. C-vitamint is tartalmaz, amely közismerten kiváló immunerősítő és antioxidáns. A Vitagyn C hüvelykrémet várandósok és szoptató nők is használhatják.webp_net-resizeimage_5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL  A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr2718071522
süti beállítások módosítása