Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

Ilyen ételekkel a hüvelyed egészségét is óvhatod...

Szponzorált tartalom

2022. május 11. Kontent

shutterstock_722718082_ck3.jpg

A hüvelyszárazságot csupán az étkezéssel nem lehet százszázalékosan megelőzni, ugyanakkor hüvelyünk egészsége szempontjából sem közömbös, mennyire táplálkozunk egészségesen. Mutatjuk, miket érdemes fogyasztanod, hogy odalent is minden rendben legyen.

Ahogy azt már ti is olvashattátok a korábbi posztjainkban, a hüvelyszárazság nemcsak a menopauzába érkező nők problémája, hanem a hormonrendszer működését érintő egyéb hatások miatt fiatalabbaknál is előfordulhat. Az ösztrogén nevű hormon segít nedvesen tartani a hüvelyt és fenntartani a hüvelyfal vastagságát, de a hormonszint csökkenésének következtében hüvelyszárazság alakulhat ki. A tünetek közé tartozik az égő, feszülő érzés, a hüvelyi diszkomfort, a viszketés vagy a szexuális aktus közben érzett fájdalom.

A női szervezet ösztrogénszintje csökken:

  • a menopauza idején – a petefészkek hormontermelésének csökkenése, majd teljes leállása miatt;
  • a szülés után, különösen a szoptatás alatt;
  • az ösztrogéntermelést gátló, például az emlőrák kezelésére alkalmazott gyógyszerek hatására;
  • a petefészkek eltávolítását követően, valamint kemoterápia vagy a kismedencei sugárterápia mellékhatásaként.

Fájdalmas szex fiatalon: lelki oka is lehet

Ha hüvelyi behatolás közben a nedvesedés hiányát, esetleg fájdalmat észlelsz, annak számos oka lehet. Előfordulhat, hogy egész egyszerűen nem izgat fel, amit a partnered csinál, vagy a testednek több időre van szüksége, hogy felzárkózzon az agyban létrejött szexuális izgalomhoz. Ha a hüvelyszárazságot a szexuális vágy hiányával együtt észleled, akkor alacsony libidóról lehet szó, amit számos tényező okozhat, beleértve a gyógyszeres kezelést és az egészségi állapotot is. Akárhogy is van, érdemes megtalálni az okot, legyen szó fizikai, vagy pszichés problémáról, hiszen ezek maguktól ritkán oldódnak meg, cserébe a kellemetlen érzés, a szextől való félelem megmaradhat, sőt, súlyosbodhat.

Ételekkel az egészséges hüvelyért

A felsorolt számos tényező hatását nem lehet csupán az étkezéssel semmissé tenni, ugyanakkor néhány élelmiszer segíthet fenntartani a hüvelyed egészségét. Az intimzónánk védelmében legalább ennyire hasznos a biztonságos szex, az évenkénti szűrővizsgálatok, a rendszeres testmozgás és a fertőzések mielőbbi kezelése. Nézzünk néhány táplálkozási tanácsot, amelyekkel a vaginád egészségéért is tehetsz!

Joghurt

A hüvelyben nagy mennyiségű „jó” baktérium (Lactobacillus) él, amelyek segítenek megvédeni téged a „rossz” baktériumoktól. A hasznos baktériumok szintjének növelését olyan élelmiszerek fogyasztásával segíthetjük elő, mint például a joghurt. A joghurtban található jó baktériumok a hüvely belső flórájának egyensúlyát is támogathatják. A legjobb hatás érdekében válassz olyan joghurtmárkákat, amelyek élő Lactobacillust tartalmaznak.

Fermentált élelmiszerek

A joghurthoz hasonlóan bizonyos erjesztett élelmiszerek szintén tartalmaznak hasznos baktériumokat. Ezek közé tartozik a savanyú káposzta, a savanyúságok bizonyos fajtái, a kimchi, a kombucha és a kefir. Ellenőrizd az élelmiszerek címkéjét, hogy a megvásárolt termék tartalmaz-e élő, aktív baktériumkultúrákat!

Magas rosttartalmú élelmiszerek

A magas rosttartalmú élelmiszerek, például a gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek, diófélék, magvak és teljes kiőrlésű gabonafélék prebiotikumként ismert vegyületeket tartalmaznak. A prebiotikumok a jó bélbaktériumok kedvenc táplálékai, amelyek segítenek az egész szervezet, így a hüvely egészségének és egyensúlyának fenntartásában is.

Törekedj arra, hogy naponta legalább 28 gramm rostot fogyassz. A rostokban gazdag táplálkozás segíti az egészséges bélmozgást és a rendszeres székletürítést, és csökkentheti az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a 2-es típusú cukorbetegség és a szívbetegségek.

Áfonyalé

Valószínűleg hallottál már arról, hogy az áfonyalé fogyasztása csökkenti a húgyúti fertőzések és az ezzel gyakran együtt járó hüvelyi fertőzések kialakulásának esélyét. Az áfonyában található vegyületek ugyanis segítik a hüvely egészséges, savas pH-jának megőrzését, ami a fertőzéseket okozó baktériumok elleni küzdelem fontos eleme. Vásárolj tiszta, hozzáadott cukor nélkül készült áfonyalevet!

Víz

A víz testünk valamennyi szerve, így a hüvely megfelelő hidratációjának biztosításához is elengedhetetlen. A kellően hidratált szövetekben ugyanis nem csupán a sejtek regenerációs folyamata, de a salakanyagok eltávolítása is hatékonyabban zajlik. Törekedj arra, hogy naponta két-három liter vizet fogyassz!

Hirdetés

A hüvelyszárazság, illetve a nedvesség hiánya nagymértékben befolyásolhatja a szexuális életünket, és megnehezítheti a mindennapi tevékenységeinket. A hüvelyszárazság okozta panaszok bármely életkorban előfordulhatnak, leggyakrabban azonban a változókorúaknál jelentkeznek. A hormonmentes Cikatridina hüvelykúp segítséget jelenthet a tünetek enyhítésére, hiszen helyreállítja a hüvely nedvességtartalmát, erősíti a szövetek szerkezetét, tápanyagellátását, illetve serkenti a szöveti regenerációs folyamatokat. A Cikatridina hüvelykúp hatása klinikailag igazolt a hüvelyszárazság és a hüvelyszárazsághoz kapcsolódó tünetek csökkentésében. A tartós hatás érdekében a 10 napos bevezető kúra után további fenntartó kezelés ajánlott.

cikatridina-doboz-20-nagyitos-removebg-preview.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr1317827175
süti beállítások módosítása