Petefészek-elégtelenség vagy korai menopauza – a tünetek hasonlók

Szponzorált tartalom

2022. július 14. Kontent

shutterstock_2108415512_rf2.jpg

A klimax ritkább esetekben a fiatal nőknél is előfordul, ugyanakkor különbséget kell tenni a petefészek-elégtelenség és a korán beköszöntő menopauza között. Összeszedtük, mi a két diagnózis között a különbség, és mik a megtévesztő hasonlóságok. Ezekre figyelj!

A klimax vagy változókor a női lét velejárója, ekkor a petefészkek hormontermelése hanyatlani, az ösztrogénszint pedig csökkenni kezd. A tünetek rendszerint a negyvenes évek második felében jelentkeznek először, ám bizonyos tényezők miatt ennél fiatalabb nőket is elérhetnek ezek a változókori folyamatok. A menstruáció idő előtti elmaradásához, azaz a korai menopauzához hasonlóan a petefészkek elégtelensége is jelentkezhet fiatalabb korban.

Előfordul ugyanis, hogy a petefészkek normális működése 40 éves kor előtt megszűnik. A webbeteg azt írja, hogy ha a két petefészek elégtelenül működik és nem termel elegendő női hormont (ösztrogént és progeszteront), az csökkent termékenységgel és bizonyos szervek korai öregedésével jár (leginkább a bőr, az erek, a csontok, a mellek és a nemi szervek esetében). A diagnózis szerencsére ritka, a nők körülbelül egy százalékánál alakul ki korai petefészek-elégtelenség.

Ezt az állapotot néha korai menopauzának hívják, azonban a két jelenség nem teljesen azonos. Korai menopauzában a menstruáció és a terhesség lehetősége teljesen megszűnik, míg korai petefészek-elégtelenségben időről időre jelentkezhet menstruáció. Ami a kezelést illeti, a petefészek-elégtelenség egyes szövődményei ösztrogén adásával könnyen kezelhetők. A meddőség visszafordítására bár van esély, a szakértők szerint azonban nehezen befolyásolható.

Ezekre a tünetekre figyelj:

  • rendszertelen, kimaradó menstruáció

Az elmaradt menzesz előfordulhat terhesség esetében (ezért először mindenképp vegyél egy tesztet), vagy a fogamzásgátló tabletta elhagyása után. Annak érdekében, hogy a kimaradást, akadozó menstruációt minél hamarabb észrevedd, érdemes pontosan követni a ciklust. Erre sok remek, ingyenes app is a segítségedre lehet: ezek monitorozzák a ciklusunkat, kiszámolják, mikor kell megjönnie a menstruációnak, sőt erről emlékeztetőt is küldenek. Ezek elég fontos információk lehetnek, ha utazást vagy nászutat tervezünk, és arra is jó, hogy felkeltse a figyelmünket, ha zavar támad a ciklusunkban. Ilyen ingyenes app például a WomanLog Calendar, amely magyarul is használható, ráadásul követheted vele a súlyod és a testhőmérsékleted változásait, amelyből statisztikát készít az app napi, heti és havi bontásban is, amit egy átlátható diagramon tekinthetsz meg.

Egyes nők veszélyeztetettebbek

Ha a családban előfordult már korai petefészek-elégtelenség, akkor nagyobb valószínűséggel jelenhet meg a betegség, ugyanis az esetek 10 százaléka öröklődést mutat.

  • A korai petefészek-elégtelenség egyéb tünetei a menopauzáéhoz hasonlítanak. Ilyenek a visszatérő hőhullámok, az éjszakai izzadás, a hüvelyszárazság, az ingerlékenység, a depresszió vagy a koncentrációzavar.

Korai menopauza

A menopauza általában a negyvenes évek végén, az ötvenes évek elején következik be, azonban egyes betegségek hatására akár már jóval korábban is elmaradhat a menstruáció. A korai menopauza függ az egyéni adottságoktól és egyéb tényezőktől: befolyásolják a testi adottságok, az életkörülmények, illetve a lelki alkat egyaránt.

Tünetek:

  • menstruáció megszűnése,
  • visszatérő hőhullámok, éjszakai izzadás, hüvelyszárazság, ingerlékenység, depresszió vagy koncentrációzavar.

Rizikófaktorok:

A szervezet természetes hormonellátása igen bonyolult, sokszor nem is gondolunk arra, hogy az egészségtelen és rendszertelen étkezés vagy a tartós stressz akár a női hormonok működésére is hatással lehet. Korábban a rendszertelen menstruáció kapcsán írtunk már arról, hogy például az étkezési zavarok miként boríthatják fel a fiatal szervezet hormonháztartásának kényes egyensúlyát is, és jelentkezhetnek a menopauza tünetei akár az átlagosnál évtizedekkel korábban is.

Egyes súlyos betegségek (daganatok vagy endometriózis) sokszor csak gyógyszeres terápiával vagy műtéttel gyógyíthatók. Ezek a kórképek sajnos előfordulhatnak fiatalabb korban is, ezért a műtétet követő hormonhiánnyal összefüggő menopauza-tünetek már ekkor is jelentkeznek. Hasonlóképpen a nőgyógyászati daganatos megbetegedések során alkalmazott gyógyszeres vagy sugárterápia is felboríthatja a természetes hormonműködést, így az érintettek ugyancsak szembesülhetnek a korai menopauza tüneteivel.

Amennyiben a fentebb található testi, lelki tüneteket felismered magadon, mindenképp fordulj szakemberhez!

Hirdetés

A változókor első tünetei már a negyvenes életévektől kezdődően megmutatkoznak. A tünetek enyhítésére és a mindennapok megkönnyítésére alkalmas a hormonmentes Remifemin Plus filmtabletta. A Remifemin Plus igazoltan hatásos és biztonságos növényi gyógyszer, nem tartalmaz ösztrogént, illetve fitoösztrogéneket sem. A Remifemin Plus a változókorral járó testi-lelki tünetek enyhítésére ajánlott, patikában kapható gyógyszer, amely két összetevő, a magas koncentrációjú, speciális poloskavész- (Cimicifuga racemosa-) kivonat, valamint orbáncfűkivonat kombinációját tartalmazza.

remifemin_plus_filmtabletta_60x_565781_2018.png

Vény nélkül kapható gyógyszer

A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr8817872969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása