Magaddal babrálsz ki, ha visszatartod a pisilést

Szponzorált tartalom

2022. október 14. Kontent

shutterstock_1342964474_uz1_v2.jpg

Előfordul, hogy bizonyos helyzetekben kénytelenek vagyunk figyelmen kívül hagyni a pisilési ingert, ám a vizelést nem tanácsos sokáig halogatni. Egészségi problémáink is lehetnek abból, ha nem teszünk eleget a természet hívó szavának.

Bőven léteznek olyan szituációk, amikor kénytelenek vagyunk várni a pisiléssel, mert nem olyanok a körülmények, hogy az megoldható legyen, mert például moziban, színházban, meetingen ülünk, és még hosszan sorolhatnánk a helyzeteket, amikor kénytelenek vagyunk várni a toalettel. Fontos tudni, hogy nem szabad a hólyagunkat túl sokszor próbára tenni, a rendszeres ürítése ugyanis a jó egészség része, és segíthet elkerülni az olyan kellemetlenségeket, mint a felfázásként ismert bakteriális húgyúti fertőzés. A gyakran tartogatott, nagy mennyiségű vizelet a baktériumok elszaporodását is lehetővé teszi, ami növeli a húgyhólyag- és a húgyúti fertőzések kialakulásának kockázatát.

Anna ma már jól tudja, mennyire fontos akkor elmenni a toalettre, amikor az inger jelentkezik.

„Rendszeresen megtettem, főleg az irodában, hogy még elküldtem néhány e-mailt, elmentem egy meetingre, lezavartam pár telefont, holott éreztem, hogy már nagyon el kéne menni pisilni. Előfordult, hogy szinte már az utolsó pillanatban érkeztem a WC-re” – meséli a 28 éves, értékesítési területen dolgozó Anna. Egyik nap azt vette észre, hogy a vizelést szúró, fájdalmas érzés kíséri, és egyre sűrűbben érkeznek a toalettre szólító ingerek.

„Másnap kénytelen voltam otthon maradni, mivel hiába ittam sok folyadékot, nem múltak a tünetek, ezért felkerestem az orvosomat is” – meséli a lány. A szakember kikérdezte, hogy milyen gyakran jár el egy nap a mosdóba. Anna ekkor mesélt neki a szokásáról, hogy olykor órákat is vár, mire elmegy végre pisilni. A doktornak sokatmondóan felszaladt a szemöldöke ezek hallatán. „Nem hitt a fülének, de ítélkezés helyett türelmesen elmagyarázta nekem, hogy ha tartogatom a vizeletet, az nemcsak húgyúti fertőzéseket, hanem később akár vizeletvisszatartási problémákat is okozhat, ezért, ha jön az inger, mielőbb menni kell.”

A szakember azt is elmagyarázta, hogy a felnőttek húgyhólyagja kevesebb, mint fél liter folyadékot képes tárolni, és amikor a vizelet eléri ezt a szintet, a megemelkedett nyomás vizelési ingert vált ki. Ez azt jelenti, hogy a hólyag falában található „érzékelők” jeleznek, hogy pisilni kell.

Ha a tartogatás mellett döntünk, akkor a záróizmok megfeszülnek és megakadályozzák, hogy a pisi távozzon a szervezetből. Igen ám, de a pangó, testmeleg vizeletben a kórokozók könnyen elszaporodnak, és emiatt húgyúti fertőzés, például hólyaghurut alakulhat ki. Ha pedig a fertőzés felfelé terjed, az akár veseproblémákat is okozhat.

Amennyiben sokszor visszatartjuk a vizeletet, az hosszú távon a medencefenék és a gátizomzat izmait is meggyengíti, ami pedig vizelettartási problémákhoz vezethet. Csak érdekesség gyanánt íme egy extrém eset: „Láttunk már olyan betegeket, akik körülbelül egy hete nem vizeltek, és több mint 2 liter vizelet volt a hólyagjukban” – ezt már Dr. Nazia Bandukwala, a Piedmont urológusa mondta, hozzátéve: „Ha túl nagy a nyomás a hólyagban, az akár meg is repedhet. De ez nagyon ritka.” (Ezeknél a kirívóan ritka eseteknél a vizelési nehézséget okozhatja – férfiaknál – a megnagyobbodott prosztata, műtét, bizonyos gyógyszerek, fertőzés vagy idegi probléma.)

Anna a kellemetlen húgyúti fertőzése óta komolyan veszi a vizelési ingert, olyannyira, hogy másoknak is beszél a tapasztalatairól.

Már nem űzök sportot abból, hogy meddig bírom tartogatni, és ezt ajánlom minden barátnőmnek, akik olykor azon spórolnak időt maguknak, hogy nem mennek el a mosdóig.”

Hirdetés

Az Urzinol tabletta a húgyutak betegségeire évszázadok óta bevált gyógynövény, a medveszőlő levelének kivonatát tartalmazza. Az Urzinol hasznos segítség az egyszerű hólyaghurut korai tüneteinek – sürgető vizelési inger, illetve égő érzéssel járó hólyagürítés – enyhítésében. Mindez a medveszőlőlevélben található növényi összetevők igazolt antibakteriális, valamint gyulladáscsökkentő és enyhe vízhajtó hatásának köszönhető.urnizol_fokep-removebg-preview.png

Medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer

        HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr4917942996
süti beállítások módosítása