Barátunk, a kamilla: ennyi mindenre használhatod

Szponzorált tartalom

2022. november 4. Kontent

shutterstock_1936069987_mv2_kamilla1.jpg

Az egyik legismertebb gyógynövény, amely évezredek óta jó szolgálatot tesz az embereknek, számos tünetre, egészségi problémára alkalmazzák már az ókortól. Mutatjuk, miben rejlik az ereje és honnan ered a története.

Hosszú múltja van az aprócska növénynek

A kamilla az egyik legismertebb gyógynövényünk, története egészen az ókorra nyúlik vissza. A fennmaradt források szerint a régi egyiptomiak és görögök a növényt egyenesen a Napisten ajándékának tekintették, hiszen sok betegség gyógyítására hatékonyan tudták alkalmazni. Az ókori Egyiptomban minden más gyógynövénynél nagyobb tiszteletnek örvendett. Népszerűségét mutatja, hogy kamillavirágok szerepelnek a több mint 2000 éves egyiptomi hieroglifákon. A kamillát nemcsak gyógynövényként becsülték nagyra, hanem az egyiptomi nemesek a szépségápolásban is használták.

Később, a középkorban az angolszászok felfedezték maguknak az apró növényt, és olyannyira hasznosnak találták, hogy a kilenc szent gyógynövény közé sorolták. Érdekesség, és csak kevesen tudják, hogy a kamillát alacsony növésű gyepnövényként használták Európa-szerte és Észak-Amerika egyes részein, jóval azelőtt, hogy a hagyományos gyep népszerűvé vált volna. Az európai alkimisták arra is rájöttek, hogy a gyógynövényből illóolajokat lehet előállítani, és a következő évszázadokban a növény az egész világon elterjedt. Népszerűsége azóta is tart a tradicionális népi gyógyászatban és a modernkori orvostudományban egyaránt.

Nyugtató arcpakolást is készíthetsz belőle:
100 gramm virágot annyi vízzel forrázzunk le, hogy pépes keveréket kapjunk. Kenjük be az arcunkat illatmentes hidrofil patikai krémmel, majd vigyük fel rá a kihűlt kamillapépet. 20 percig hagyjuk hatni, majd langyos vízzel öblítsük le.

(Forrás)

Ma a világon évente több ezer tonna kamillát termesztenek, főleg Argentínában, Egyiptomban, Chilében, Bulgáriában és Magyarországon, kisebb mennyiségben pedig Csehországban, Németországban és Spanyolországban is.

shutterstock_1926778220_kamilla.jpg

Könnyen fellelhető

Függetlenül attól, hogy a kamilla gazdag múltra tekint vissza, ma már világszerte gyomként nő. A szívós kis növények magjai napfényes helyen gyorsan gyökeret eresztenek. Te is biztos találkoztál vele mezőkön, útszéleken, parlagokon vagy akár a kertedben. Ahogy Shakespeare a IV. Henrik című művében írta, a kamillavirágok az elhanyagolás ellenére is jól fejlődnek.

Az egyébként orvosi székfűnek is nevezett kamilla (Matricaria chamomilla) az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó gyógynövény. Két fajtája ismert: az angol (vagy római) és a német (vagy magyar), utóbbi erősebb gyógyhatással rendelkezik. Hasonló gyógynövényi tulajdonságaik miatt mindkét növényt széles körben termesztik.

Tudtad? A kertben termesztett friss kamilla sokkal hatásosabb, mint a teaként kapható szárított gyógynövény.

A kamilla melyik része ehető?

A levelek és a virágok egyaránt ehetők, de ízükben eltérők. Mindkettő felhasználható saláták ízesítéséhez vagy friss gyógytea készítéséhez.

Kamilla, a sokrétű gyógynövény

Ahogy fentebb is említettük, a népi gyógyászatban rendkívül széleskörűen használják az orvosi székfüvet. A római és a német kamillát természetes nyugtató, görcsoldó, gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő, antibakteriális, allergén- és gombaellenes tulajdonságai miatt használják. Be szokták vetni emésztési problémák, fekélyek, menstruációs panaszok, allergia, asztma, ízületi gyulladás, kólika, fejfájás, rovarcsípés, ekcéma, sebek, égési sérülések, szemgyulladás, felfázás és gyakran a szorongás kezelésére is. A legtöbb ember ismeri a kamillatea nyugtató hatását, biztos neked is főzött az édesanyád vagy a nagymamád kamillateát, amikor kicsi voltál. A benne lévő apigeninnek köszönhetően oldja a feszültséget, erősíti az idegeket. A nyugtató gyógyszerekkel ellentétben a kamillának nem ismertek káros mellékhatásai.

Gyulladáscsökkentő hatása miatt szépségápolási termékekben is használják pattanások és más bőrproblémák enyhítésére. Régebben szembetegségekre, gyulladásgátló borogatásként vagy lemosószerként is használták.

Illóolaja, a bizabolol megnyugtatja az irritált, ekcémás, gyulladt bőrt és azonnal enyhíti a viszketést. Baktérium-, gomba- és vírusellenes hatása egyedülálló. Segítséget nyújthat a bőrbetegségek, a sebek, az égési sérülések ellen, az ekcéma kezelésében, kiválóan támogatja az emésztési folyamatokat, valamint csillapítja a megfázás és a torokfájás tüneteit.

Ismert az is, hogy a kamilla megvédi a körülötte lévő növényeket a gombás és bakteriális fertőzésektől, és számos rovarkártevőt is elriaszt. A. Bardswell francia gyógynövényszakértő 1911-ben megjelent The Herb Garden című könyvében a kamillát „a növények orvosának” nevezte, leírva a kamilla gyógyító hatását a társnövényekre.

Mint látjuk, kevés olyan gyógynövény létezik, ami ennyire sokoldalú. Érdemes tehát ezt az aranyos kis virágot megbecsülni, és ha van a környezetünkben, bátran használni.

Hirdetés

Speciális összetétel (bórsav, tejsav, kamillakivonat) – hatásos segítség hüvelygomba ellen         

A Micovag Plus hüvelykúp természetes eredetű összetevőkkel, bórsavval, tejsavval és kamillakivonattal egészíti ki a hüvelygomba kezelését. Tejsav- és bórsavtartalma visszaállítja a normál hüvelyi pH-t, így képes gátolni a gombák szaporodását, kamillakivonata pedig enyhíti az égő érzést és csillapítja a kellemetlen viszketést. A Micovag Plus hüvelykúp a tünetek enyhítésével teszi teljessé a célzott gombaellenes terápiát. Vény nélkül elérhető a legtöbb hazai gyógyszertárban. 
webp_net-resizeimage-5.png

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

A bejegyzés trackback címe:

https://gyogytudor.blog.hu/api/trackback/id/tr3017969248
süti beállítások módosítása